Vetenskapsskolan utenfor Gøteborg, som siden har skiftet navn til Safirskolan. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB scanpix.

Safirskolan, en offentlig støttet muslimsk friskole i Sverige, har tre personer blant sine ansatte som har returnert til Sverige etter at de hadde sluttet seg til den islamske staten (IS) i Syria.

Det går frem av undersøkelser som Expressen har gjort i samarbeid med stiftelsen Doku.

I juni avslørte de at skolen hadde hatt elleve ansatte med tilhørighet til et voldsforherligende islamistisk miljø oppsikt av den svenske Säkerhetspolisen (Säpo). Blant disse hadde minst fire returnert fra Syria, og tre av dem figurerte altså fremdeles på de offisielle listene over ansatte som skolen sendte til myndighetene den 17. september. Av disse er to lærere.

En av dem är en lärare som åkte ner till IS i Syrien sommaren 2015 för att leva med sin dotter och dotterns make – en känd IS-terrorist.

– Vi har naturligtvis gått igenom detta ordentligt med dem, säger skolchefen Sven-Erik Berg.

Etter å ha samtalt med vedkommende, finner skoleledelsen at ansettelsesforholdet til læreren, en kvinne i 60-årene som også har arbeidet ved en kommunal førskole, er forenlig med skolens verdigrunnlag:

Det som nu mer heter Safirskolans skolchef Sven-Erik Berg bekräftar att åtminstone en av de tre fortfarande arbetar som lärare på skolan och att de efter långa diskussioner gjort bedömningen att det är förenligt med värdegrunden.

Den forrige eieren av skolen, Abdel Nasser El Nadi, anses av Sveriges regjering som en trussel mot rikets sikkerhet.

Skolen har siden starten i 2009 mottatt 275 millioner kroner av det offentlige. Expressen har også avslørt at El Nadi har ført flere millioner av disse pengene til utlandet.

Skolemyndighetene har omsider besluttet å gripe fatt i avsløringen om de ansattes IS-tilknytning fra i juni:

Nu utreder Skolinspektionen Expressen och Dokus granskning från i somras om att flera i personalen har, eller har haft, kopplingar till terrorsekten IS.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.