Tidligere representant i den svenske Riksdagen Abdirizak Waberi (55) ble i dag dømt til fire og et halvt års fengsel for grov hvitvasking og brudd på regnskapsloven.

Somalisk-svenske Waberi var tidligere rektor på friskolen Römosseskolan i Göteborg. I perioden 2010-14 representerte han Moderaterna i Riksdagen, og satt da i forsvarskomiteen. Siden 2017 har Waberi ledet et islamist-parti i Somalia: National Unity Party.

Tappet for 12 millioner

Skolen ble tappet for tolv millioner kroner av skolepengene som var betalt inn, ifølge statsadvokat Henric Fagher i Ekobrottsmyndigheten. Römosseskolan skal ha betalt overpris for it-tjenester. En stor del av «overskuddet» skal ha blitt sendt til to organisasjoner i Somalia. Abdirizak Waberi har vedgått at penger ble sendt til Somalia.

– Elever har blivit berövade på över tolv miljoner, det går inte att komma till någon annan slutsats. Det är en allvarlig brottslighet, sier Fagher til SVT Väst.

Statsadvokaten begjærte fire og et halvt års fengsel, og tingretten gikk i dag på hans linje. Abdirizak Waberi har hele tiden nektet straffskyld.

– Han menar att de pengar som runnit ut till fullo har använts för skolornas ändamål, sier forsvarer Allan Stutinssky.

Han varsler at dommen trolig blir anket.

Ilagt reiseforbud

Waberi er også dømt til syv års næringsforbud. Tingretten konstaterer at han har stor kontakt med andre land, og mener det er fare for at han rømmer landet. Han får derfor forlenget reiseforbudet han tidligere er ilagt.

Tingretten mener også at det er rimelig å dømme foreningen som driver skolene til en bot på 1,5 millioner kroner, men lar være å gjøre det, fordi man mener det ville være «støtende» å la elevene rammes mer av Waberis lovbrudd.

Det pågår også en rettsprosess om skolene som Skolinspektionen vil stenge fordi man ikke stoler på at skolens ledelse har hatt kontroll over økonomien. Skolene er fortsatt i vanlig drift i påvente av nye vurderinger av Skolinspektionens vedtak.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.