Lime-saken har gått for Oslo tingrett siden januar 2016. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons.

 

En 41 år gammel mann er dømt til ni års fengsel og må betale tilbake over 42 millioner kroner i den omfattende Lime-saken. En av de 13 tiltalte er frifunnet.

Til sammen 13 personer har stått tiltalt for menneskehandel, organisert kriminalitet og flere brudd på arbeidsmiljøloven, utlendingsloven og ligningsloven.

Påtalemyndigheten ba om 13 års fengsel for den hovedtiltalte Sajjad Hussain (41). Hussain ble frikjent for flere punkter i tiltalen, men dømt for langt flere.

Han får fradrag for 692 dager i varetekt. 41-åringen fradømmes retten til å drive selskap eller inneha en ledende stilling eller styreverv i noe selskap. Han dømmes også til å betale tilbake 42,6 millioner kroner.

En frifunnet
De øvrige tiltalte er familiemedlemmer og forretningspartnere av ham. Hussain var selv til stede under opplesningen av dommen i Oslo tingrett fredag. Åtte av de medtiltalte var ikke til stede.

En 50 år gammel medtiltalt er dømt til fem og et halvt års fengsel, en 41-åring til tre år og åtte måneder og en annen 41-åring til ett år og åtte måneder. En 32 år gammel kvinne er dømt til fire års fengsel, en annen kvinne på 41 år ble dømt til to år og tre måneder. En 67 år gammel mann ble dømt til to og et halvt år, en 70-åring til et og et halvt år og en 61-åring til et år og åtte måneder. En 60-åring er dømt til to år og åtte måneders fengsel, mens en annen 60-åring er dømt til ett års fengsel som allerede er sonet i varetekt. En 38-åring er dømt til fire års fengsel.

Bortsett fra en 41-åring som er frifunnet, ble alle frifunnet og dømt for forhold de er tiltalt for.

Aksjon i 2014
Rettssaken startet i Oslo tingrett 20. januar 2016. Helt siden aktoratet la ned sine påstander om straff 21. november samme år, har tingrettsdommer Yngvild Thue skrevet på dommen. Opplesningen i Oslo tingrett startet fredag formiddag klokken 10 og vil pågå hele dagen.

Den omfattende dommen er på 1.100 sider, mens merknadene er på 980 sider. Dommen er enstemmig, opplyser tingrettsdommer Thue.

Ifølge tiltalen går forholdene helt tilbake til 2010, men det var først høsten 2014 politiet slo til i en koordinert razzia mot 20 butikker i Oslo, Akershus og Vestfold.

29 advokater
Saken er omtalt som norgeshistoriens største menneskehandelsak, men er også blitt kjent for å ha strukket svært langt ut i tid, noe både aktorat og rett er blitt kritisert for.

Statsadvokatene Geir Evanger og Peter Johansen har ført saken for påtalemyndigheten. Til sammen 29 forsvarsadvokater har representert de 13 tiltalte, blant dem en rekke av landets mest profilerte advokater. Karen Randi Forbrigd har forsvart den hovedtiltalte 41-åringen.

(©NTB)

 
 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!