En norsk statsborger er dømt for drapet på en svensk statsborger. De er begge født og oppvokst flere tusen kilometer fra Skandinavia.

Den norske statsborgeren (41) som var tiltalt for å ha drept Sukanya Banglek (69) i Lier i januar i fjor, er dømt til ti og et halvt års fengsel i Borgarting lagmannsrett.

Borgarting lagmannsrett stadfester dermed dommen og straffeutmålingen fra Buskerud tingrett i januar i år. Dommen er også i tråd med aktors påstand.

«41-åringen»

Mediene har identifisert offeret, Sukanya Banglek, samt oppgitt at hun er svensk statsborger, men omtaler gjerningsmannen kun som «41-åringen».

Den dømte har erkjent at det var han som utførte volden som førte til at Sukanya Banglek døde natt til 8. januar i fjor, men hele tiden nektet for at han hadde til hensikt å drepe. Banglek ble kvalt og slått med to vektmanualer.

Tiltaltes tilståelse på disse punktene kom tidlig, og allerede før politiet hadde avdekket forholdet. Lagmannsretten belønner innrømmelsen med «et ikke ubetydelig fradrag i straffen». Normalstraffen på drap ligger på rundt tolv års fengsel, det vil si før formildende og/eller skjerpende omstendigheter er tatt i betraktning.

I tingretten fortalte mannen at han ble kjent med kvinnen på bingo et par år før hun døde, og det oppsto et forhold mellom dem, ifølge den tiltalte.

De møttes på bingo også kvelden før drapet fant sted. Denne kvelden skal det ha oppstått en krangel om penger. Mannen hevdet at Banglek hadde lånt 300.000 kroner av ham og ikke betalt tilbake. Han hevdet også at Banglek truet med å ta kontakt med hans kone og fortelle om forholdet mellom dem.

Innvandret fra Balkan

Hverken aktor statsadvokat Vibeke Gjøslien eller 41-åringens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, vil foreløpig kommentere dommen overfor Document, siden den torsdag ettermiddag ennå ikke er forkynt for den dømte.

Både Gjøslien og Hasle bekrefter likevel at den 41-årige familiefaren er norsk statsborger.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient ennå, så jeg kan ikke kommentere dommen, sier advokat Hasle.

– Utfra navnet kan det se ut som om han har innvandret fra Balkan, stemmer det?

– Ja, for mange år siden.

Hasle ønsker ikke å oppgi 41-åringens landbakgrunn av hensyn til faren for identifisering. Han viser til at det er kjent hvor den dømte bor.

41-åringens navn tyder på bakgrunn fra Kosovo eller Albania.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.