Når temaet er beredskap og forebygging av terror, foretrekker NRK å snakke om høyreekstremisme og terrorister som Breivik og Manshaus.

Norske medier har for lengst startet oppkjøringen til tiårs-markeringen for 22. juli-terroren. I NRK Dagsrevyens verden finnes det ingen annen terrortrussel enn den fra «høyreekstreme».

Da er Manshaus og Breivik gode å ty til. At det har gått fire islam-motiverte terrorsaker for Oslo tingrett bare de siste månedene, affiserer ikke statskanalen det minste. Det er som om de ikke eksisterer.

I løpet av litt over to måneder er fire «nordmenn» terrordømt i Norge. Dommen i den siste saken har ennå ikke falt. Sakene er alvorlige, noe som gjenspeiles i dommene. Dette er ferske saker. De sier noe om hvor trusselen kommer fra nå.

(Oppdatert 15.7 kl 17.30: «Assad» har nå fått dommen: 12 års fengsel)

Til tross for dette kom PST så sent som 17. juni med en ny trusselvurdering, hvor det het at trusselen fra ekstrem islamisme ikke lenger er skjerpet.

Lang liste av terrordømte

De siste årene er flere nordmenn og «nordmenn» dømt for terror og IS-deltagelse i inn- og utland. Listen er ikke uttømmende:

Dette er altså en ufullstendig liste over terrordømte de siste tre–fire årene.

Hva gjelder trusselen fra «høyreekstreme», har vi to dommer de siste ti årene.

Phillip Manshaus fikk i fjor sommer 21 års forvaring. Også Anders Behring Breivik fikk 21 års forvaring.

I NRK Dagsrevyens reportasje onsdag om regjeringens nye terrorstrategi nevnes kun to terrorister. Gjett hvilke.

Reporter Øyvind Bye Skille velger å vinkle det hele på 22. juli, også på nrk.no:

Ti år etter 22. juli kommer regjeringen med en ny strategi mot terror. Blant de prioriterte tiltakene er tydeligere advarsler og råd til dem som kan bli utsatt for angrep.

Mæland: – Forebygging

Justisminister Monica Mæland påpeker at forebygging er viktig, og Bye Skille drar inn Ellen Ihle-Hansen, moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og stemor til Philip Manshaus.

Mæland sier hun merket seg budskapet fra Ihle-Hansen.

– Det gjør jo et utrolig sterkt inntrykk. Derfor er vår veldig klare oppfordring at alle som er bekymret, tar kontakt – heller en gang for mye enn en for lite. Det er veldig viktig at politiet og PST får informasjon, og på et såtidlig tidspunkt som mulig, sier Mæland.

Det er klart det er viktig å forebygge; at alminnelige borgere som observerer noe mistenkelig, melder fra om det.

Viljen og evnen til å varsle avhenger av flere faktorer. En av dem er lojaliteten til eget land og folk, til nasjonen Norge. Det må det være lov å påpeke.

– En mann kjørte en lastebil

Dagsrevyens reportasje om Breivik, Manshaus og PSTs nye terrorstrategi følges av et innslag om at det er fem år siden terrorangrepet i Nice, hvor tunisieren Mohamed Lahouaiej-Bohlel drepte 86 mennesker og såret 458 før han ble skutt av politiet.

«Frankrike har blitt rammet av flere terroraksjoner de siste årene, og i dag er det fem år siden angrepet i Nice», lyder introen fra Tom Nilssen. Var det høyreekstrem terror? Kanskje venstreekstrem? Separatistisk?

Det er «tid for ettertanke i den franske middelhavsbyen Nice», messer Morten Jentoft, «En mann fra Tunis kjørte en lastebil gjennom folkemengden». Jentoft omtaler ham som «terroristen». Ikke et ord om hva som drev ham.

NTB kalte det i går «villmannskjøring» i en lengre sak som var kjemisk renset for ord som «islam» og «islamisme».

I en sak om «Assad», mannen norske medier har omtalt som «fra Østlandet», «telemarking», «fra Skien» og «nordmann», underslo NRK at somalieren skal ha skrevet «Allah beordret deg til å angripe» i en chat-melding. Sitatet finnes i tiltalen, men ble utelatt i NRKs nyhetsartikkel.

Dette er norske mediers fremste tabu: å knytte noe som helst negativt til islam.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.