Førskolene i Malmö melder ikke fra når de oppdager at barn blir utsatt for æresundertrykkelse. Dette melder SVT.

Årsakene er blant annet at personalet er redde for trusler fra foreldrene eller lever under samme undertrykkelse selv og opprettholder den.

Dette viser en ny gjennomgang som Malmö by har gjennomført. Nå raser både ledelsen og opposisjonen i byen.

«Det er ikke annet enn en skandale», kommenterer Linda Obiedzinski (M), som sitter i førskolestyret.

Allerede i 2019 og 2021 kom det rapporter som viste at det er et utbredt æresproblem i Malmös skoler og førskoler.

Utbredt æreskultur ved Malmös førskoler

Malmös førskoleansatte: «Æreskultur kan bli fremtiden vår»

Den nye rapporten fra 2024 viser at problemene ikke har blitt borte. Den gir også skarp kritikk av Arbeidsmarkeds- og sosialkomiteen og Førskoleutvalget, som den mener ikke gjør nok.

«Det er en stor fiasko, administrasjonen må tenke seg om. Fra politisk side har vi vært veldig tydelige på at dette er prioriterte saker», uttaler Sara Wettergren (L), kommunalråd med ansvar for skole og utdanning.

Når det gjelder æresundertrykkelse i førskolen, kan det ifølge en av de tidligere rapportene være at barn av ulike kjønn ikke får leke med hverandre, holde hender eller sove ved siden av hverandre. Gutter har ikke lov til å bruke kjoler når de spiller rollespill og jenter har ikke lov til å bruke korte ermer eller være barbeint selv om det er varmt.

I løpet av januar-oktober 2023 kom alle Malmös førskoler med kun én bekymringsmelding angående æresundertrykkelse, som avisen Sydsvenskan var den første til å rapportere om.

Årsakene er blant annet at personalet er redde for vold eller trusler fra foreldrene eller at det skal gå ut en anmeldelse om barnet. Men det er også ansatte som selv promoterer såkalte æresstandarder i førskolen.

«Et sted står det at de avsto fra å trene om æresundertrykkelse for ikke å opprøre personalet som ikke er modne nok til å ta sakene til seg», påpeker Linda Obiedzinski til SVT.

«Vi jobber aktivt med saken. Mange føler at de er i privatsfæren. Men det er vårt oppdrag i førskolen å jobbe med normer og verdier. Vi må få til en dreining i hvordan æresproblemer blir sett på», sier Anna Karlfeldt, utdanningsdirektør i førskoleadministrasjonen.

Avisen Expressen har tidligere gått gjennom 83 bekreftede tidligere medlemmer av Den islamske staten (IS) som har vendt tilbake til Sverige fra Midtøsten. Deres gjennomgang viser at 21 av dem, altså mer enn én av fire, nå har jobber der de har ansvar for barn, unge og sosialt utsatte mennesker.

Mens IS-jihadister myrder svensker jobber IS-jihadister i svenske skoler

Det er alltid jobber å finne i førskolen”, sier enken etter en høytstående IS-terrorist, som ble barnepike ved hjemkomsten til Sverige. I flere tilfeller har IS-hjemvendte vært ansatt kort tid etter å ha kommet fra Syria, hvor de kan ha levd i terrororganisasjonen i flere år.

Æreskriminalitet er blitt «hverdag» i Norge

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.