Jihadistene i Den islamske staten (IS) skapte en av verdens mest brutale terroroganisasjoner og drev med slavehandel, også av barn.

I 2023 har militante muslimer lojale til IS oppfordret til massedrap på svensker. Al-‘Adiyat Foundation publiserte et innlegg der de oppfordrer alle muslimer i Sverige og i hele Europa til å angripe «korsfarerne med blodsutgytelse og rive av kroppsdeler! Bygg et byggverk med hodeskallene deres […] beleire dem og tvinge dem, riv kroppene deres i stykker i gatene, o muslimer torturer dem! […] Det er ingen medlidenhet eller barmhjertighet med dem! Så bekjemp vantroens ledere og skjær av ondskapens hoder […]».

Den islamske staten (IS) har også en rekke tilhengere i de nordiske landene. Tre måneder etter at en terrordømt mann ble løslatt fra fengselet, fikk han jobb som vikar på et kommunalt fritidssenter i Göteborg. Dette viser en undersøkelse utført av avisen Sydsvenskan.

Mannen med tilknytning til både IS og terrornettverket al-Qaida begynte i fjor høst å studere for å bli studie- og yrkesveileder ved Malmö universitet, kan avisen avsløre. Han skal ha fått militær og religiøs opplæring fra al-Qaida og deltatt i kamper i Syria, ifølge Sikkerhetspolitiet (Säpo).

Etter hendelsen ønsker Kerstin Tham, rektor ved Malmö universitet, en endring av svensk lov for å kunne fjerne terrordømte personer fra universitetskurs. Dette kan de ikke gjøre i dag.

Mannen ble pågrepet i februar 2022 sammen med sin bror og var da, ifølge Sikkerhetspolitiet, på vei til Syria eller Irak for å slutte seg til IS og kjempe for dem. Han ble seinere dømt til åtte måneders fengsel.

Etter soning av straffen fikk mannen kontrakt som vikar ved et kommunalt fritidshjem i Göteborg. Dette til tross for at arbeidsgiver ba om utdrag fra straffeattesten. Denne viste derimot ikke at mannen var dømt for terrorisme.

Når personal i Sverige ansettes for å arbeide med barn, skal de kunne vise utdrag fra strafferegisteret. Utdragene knyttet til arbeid i skolen viser ikke alle lovbrudd. De viser for eksempel dommer for drap og seksualforbrytelser, men ikke for terrorforbrytelser.

Dette vil utdanningsminister Lotta Edholm (L) nå endre på. «Både Kunnskapsdepartementet og Justisdepartementet jobber med å få endret lovverket», sier ministeren.

Larisa Muslijovic er leder for bemanningsenheten i Göteborg, som tok inn mannen som vikar. Hun er positiv til en slik lovendring, da de foreløpig ikke kan garantere at situasjoner som dette ikke vil oppstå. «Vi har fulgt våre rutiner, men kunne ikke se at han var dømt for terror», kommenterer hun.

Tilhengere av Den islamske staten (IS) oppfordrer muslimer til å torturere og myrde svensker

Østerrike mener å ha avslørt «terrorcelle» med bånd til IS

Tysk kvinne dømt til 14 års fengsel for å ha latt femåring tørste i hjel i Irak

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.