Håndverkslærer Bent Andersen i tettstedet Örkelljunga i Skåne deltok i en fredelig protest mot islamisering. Som et resultat av dette ble han overfalt og mistet jobben sin. Dette melder Samnytt.

I oktober 2023 hadde jihadistisk terror rammet både israelere i Israel og svenske fotballsupportere i Brussel.

IS-jihadisten som myrdet svensker i Brussel var illegal båtmigrant

I Sverige gikk titusenvis av muslimer ut i gatene for å støtte palestinere under krigen mot Hamas i Midtøsten.

I forbindelse med dette arrangerte en liten gruppe mennesker i Helsingborg en anti-islam-demonstrasjon. «Ingen islamister i våre gater» og «Stopp islamiseringen av Sverige», stod det på plakatene deres. En av dem som deltok var lærer Bent Andersen.

Demonstrasjonen ble holdt lørdag 18. november 2023. Da Bent Andersen kom tilbake på jobb på Beringskolan i Örkelljunga mandagen etter, hadde hans deltakelse ikke gått upåaktet hen.

«Det dukket opp en video på skolen min hvor jeg kan sees i videoen. Det ble kaos med en gang, det er mange muslimske elever på skolen, og elevrådet krevde at jeg skulle få sparken», forteller han til Samnytt. «Videoen er tjue sekunder lang og jeg går med et flagg som sier ‘Stopp islamiseringen av Sverige’. Det er det som vises i videoen. Det er tjue sekunder, ikke mye, men jeg er synlig og jeg har dette skiltet».

Uka etter deltagelsen i demonstrasjonen ble tøff for Andersen. Det var vanskelig for ham å undervise.

«Jeg prøvde fra begynnelsen å forklare at det er stor forskjell på å være muslim og å være islamist. Men barn og unge forstår kanskje ikke det».

Den 59 år gamle læreren, som underviste i sløyd, prøvde å unngå å diskusjoner om politikk med elevene. Samtidig stod han på sitt og pekte på den grunnlovsbeskyttede retten til å demonstrere.

«Jeg kan skille mellom det jeg gjør på jobben og det jeg gjør på fritida».

Han påpeker også at lærere som deltok i pro-palestinske demonstrasjoner ikke ville ha møtt noen reaksjoner.

Bent Andersen mener at han ikke fikk noen støtte fra skoleledelsen. Ei uke seinere utartet situasjonen.

27. november kom to eldre elever inn i hallen. En student med utenlandsk bakgrunn og den andre helsvensk. To jenter. De jaget ham og spyttet ham i ansiktet tre ganger. En av elevene sparket ham, men han gjorde ikke noe voldelig tilbake.

Bent Andersen låste seg inne og ringte politiet. Politiet kom til skolen, og skoleledelsen var også der.

«Politiet og jeg snakket med rektor. Jeg ble utestengt og måtte kjøre hjem med en gang», forteller han til Samnytt.

Så resultatet av at han ble mishandlet var at han ble suspendert?

«Ja. Jeg skjønte ingenting. Det er flere voksne vitner til dette. Det har ikke skjedd noe som andre voksne vitner ikke har sett, så jeg føler meg frustrert, må jeg si».

Sverige: Skattefinansiert islamsk studieforbund snakker pent om barneekteskap

7. desember ble Andersen kalt tilbake til skolen. På dette tidspunktet hadde rektor og skoleledelsen samlet flere argumenter mot håndverkslæreren. Han fikk blant annet kritikk for sikkerhetsrutinene for undervisning i sløyd, noe skolen mener har påvirket muslimske jenter med hijab på en urettferdig måte.

Et annet argument som trekkes fram er at han i oktober satte opp flaggene til Sverige, Israel og Thailand i håndverksrommet – land som ble rammet av terror den måneden. Det israelske flagget provoserte mange av elevene.

Utfallet av møtet var at læreren ble tvunget til å slutte etter fem år på skolen. Den kommunale skolen kompenserer ham med seks måneders lønn.

Andersen mener behandlingen av ham blant annet skyldes et kultursammenstøt. Han er fra Danmark og flyttet til Sverige i 2007, for å være nærmere sin eldste datter og barnebarn som bor der.

Bent Andersen er nå arbeidsledig. I tillegg til å være håndverkslærer er han blant annet også utdannet lærer i matematikk. Han har søkt flere jobber og vært på noen få intervjuer, men det virker umulig for ham å få en ny jobb som lærer i Sverige.

Bent føler ikke at han fått støtte fra fagforeningen sin – Sveriges Lärare. Han sammenligner dette med en syrer i Örebro som fikk sparken etter å ha blitt dømt til fengsel for steinkasting mot politiet. Fagforbundet hans tar denne saken til retten.

Rektor på Beringskolan ønsker ikke å kommentere saken når Samnytt ringer. Sveriges Lärare vil heller ikke uttale seg om saken til Bent Andersen.

Det kan legges til at fagforeningen Sveriges Lärare samtidig klager over at det er en sterk økning av vold i svenske skoler.

Antallet drapstrusler mot svenske lærere fortsetter å øke

«Det er trusler om at jeg skal drepe deg, jeg skal skyte deg, jeg skal stikke deg til direkte voldshandlinger», kommenterer Simon Sandström, hovedverneombud i Sveriges Lärare Stockholm.

Ifølge Sandström er det svært mange tilfeller av overgrep på barneskolen. «Noen ganger kan det føles at det bagatelliseres litt fordi elevene er så unge, men det er like farlig. Hvis det kastes steiner, kastes saks, kastes alt mulig, stoler, da blir det veldig farlig. Det spiller ingen rolle om elevene er åtte, ni eller ti år. Det er fortsatt like farlig».

Avisen Expressen har også undersøkt hva som har hendt med personer som frivillig ble med i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), men seinere returnerte til Sverige. Mer enn en av fire tidligere IS-jihadister i Sverige jobber nå med barn.

Mens IS-jihadister myrder svensker jobber IS-jihadister i svenske skoler

Det er alltid jobber å finne i førskolen”, sier enken etter en høytstående IS-terrorist, som ble barnepike ved hjemkomsten til Sverige. I flere tilfeller har IS-hjemvendte vært ansatt kort tid etter å ha kommet fra Syria, hvor de kan ha levd i terrororganisasjonen i flere år.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.