Utbredt vold og overgrep fra elever driver lærere ut av yrket i Storbritannia. Dette melder BBC.

En lærer er på utkikk etter en jobb utenfor yrket, i håp om å få det bedre. Ungdomsskolelæreren, som har undervist i 20 år, sier at situsjonen nå er den verste hun har opplevd siden hun begynte.

«Det siste året i læreryrket har vært skremmende og farlig»

Lærernes fagforening, National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers (NASUWT), sier at regjeringen i Wales må gjøre mer for å beskytte lærerne mot voldelig atferd fra elevene.

Læreren fra Carmarthenshire i Wales, som ønsker å være anonym, sier at hun mener at det på hennes skole «for det meste skyldes svak ledelse og frykt for å ta avgjørelser».

«Elevene banner ofte til lærerne, og konsekvensene er inkonsekvente. Et barn kan for eksempel si [et skjellsord] til en lærer uten at det får konsekvenser, men hvis de misliker ledelsen på noen måte, blir de utestengt».

Islamske draps­trusler mot lærer i England er «dypt urovekkende»

Paris: Rektor går av etter islamske drapstrusler

«En rekke elever vandrer rundt på skolen uten å delta i undervisningen, og når de blir utfordret, blir de ansatte skjelt ut, igjen uten at det får konsekvenser – det føles som om det er elevene som bestemmer».

Hun sier det føles som om de ansattes trivsel er lavt prioritert, og at ansatte fra alle områder, inkludert administrasjon, «slutter i hopetall».

Undervisning er bare en liten del av jobben i forhold til papirarbeid, vurdering og rapporter. «Læreryrket tapper deg for energi, og det blir lite igjen til familie og venner», forteller læreren til BBC.

Hun mener at regjeringen burde konsentrere seg om å beholde de lærerne de har, i stedet for å presse på for å rekruttere flere.

Mange britiske lærere blir utsatt for vold

En undersøkelse fra 2023 viste at 13 prosent av britiske lærere hadde blitt fysisk overfalt av elever det siste året. Lærerne fortalte om slag, spark og bitt. 58 prosent av de spurte sa at de hadde opplevd å bli skjelt ut av elever det siste året, 22 prosent at de var blitt dyttet av elever og 19 prosent at de var blitt truet med vold.

Problemet ser ikke ut til å bli mindre. Ifølge fagforeningen NASUWT i 2024 har 38 % av lærerne i Wales opplevd vold eller fysiske overgrep fra en elev i løpet av de siste 12 månedene.

Generalsekretær Patrick Roach uttaler følgende: «Vi aksepterer ikke en situasjon der lærere i Wales føler seg forlatt av sine arbeidsgivere eller av den walisiske regjeringen, og overlatt til seg selv for å håndtere alvorlige episoder med udisiplin og vold fra elever».

«Lærere har ikke meldt seg på for å bli boksesekker eller dommere i fysiske krangler mellom elever, de har rett til å føle seg trygge på jobb».

Neil Butler, fagforeningens leder i Wales, sier at lærerne arbeider i et fiendtlig miljø der de ikke kan undervise, og at deres rop om hjelp blir ignorert.

«Den walisiske regjeringen må få øynene opp for krisen som utspiller seg i skolene våre».

«Det haster med å skaffe midler til alternative tilbud og økt støtte i klasserommet, og lærerne må få mulighet til å håndtere utfordrende atferd ved å redusere klassestørrelsene og balansere arbeidsmengden».

En talsmann for den walisiske regjeringen kommenterer: «Vi ønsker at skolene våre skal være trygge og innbydende miljøer der lærerne kan gjøre jobben sin, slik at alle barn og unge får den støtten de trenger for å nå sitt potensial».

«Lokale myndigheter og skoler har plikt til å sørge for at skolene er et trygt miljø for alle».

Skoler og krisesentre slår alarm: «Norge har et høyt voldsomfang»

Seks av ti svenske lærere opplever vold og trusler på skolen

Vold på skolene, mot både ansatte og elever, ser ut til å være et økende problem i Vest-Europa, også i de nordiske landene.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.