Seks av ti svenske lærere opplever vold og trusler på skolen, viser en ny undersøkelse fra fagforeningen Sveriges Lärare. Dette melder SVT.

«En elev kastet en fylt vaskehanske mot meg og truet med å brenne ned skolen», forteller barneskolelærer Emilia Friberg i Uppsala.

Skoler og krisesentre slår alarm: «Norge har et høyt voldsomfang»

Samtidig har Arbeidsmiljøetaten (Arbetsmiljöverket) mottatt flere meldinger om trusler og vold på skolen i løpet av 2023. Dette er spesielt verbale trusler, men også fysisk vold som slag og spark.

«Vi ser at det har vært en økning», kommenterer Kristian Hanson, som er ekspert i Arbeidsmiljøetaten.

Sverige: Mistenkte IS-terrorister jobbet på skoler i Stockholm

Grunnskolelærer Emilia Friberg i Uppsala har jobbet som lærer i åtte år, og hun kjenner seg igjen i undersøkelsen. «Elevene prøver å sette reglene for oss voksne også», sier hun.

Friberg etterlyser flere ansatte rundt elevene på skolen.

Ifølge Eva Christiernin (S), leder av utdanningsstyret i Uppsala, ønsker de å satse på flere voksne i grunnskolen. «Vi har mye å gjøre på den fronten, men akkurat nå gjør vi en satsing der vi ønsker å få flere voksne til å jobbe rundt barna og unge», sier Christiernin.

Det svenske arbeidstilsynet har nå startet en kartlegging av trusler og vold i skolen på oppdrag fra myndighetene. Resultatene forventes å legges fram i høst.

«Det handler om å finne ut hvordan trusler og vold oppstår, og om det er noen geografiske variasjoner», sier Kristian Hansson i Arbeidsmiljøetaten til SVT.

I rapportene som er mottatt er det ofte slik at læreren rett og slett har mistet kontrollen. «Det er kaos». Slik beskriver en elev ved Gränbyskolan i Uppsala hvordan han opplever miljøet i klasserommet.

«Det er noe du ikke skal ha i arbeidsmiljøet eller arbeidssituasjonen», sier Elisa Erikson, leder for fagforeningen Sveriges Lärare i Uppsala.

Når lærerne beskriver hvilken type trusler mot dem som er mest vanlig, handler det om verbale trusler.

Elisa Erikson forklarer overfor SVT at typen vold varierer avhengig av aldersgruppen. Når det gjelder yngre barn i barne- og ungdomsskolealder, handler det om fysisk vold. Når det gjelder elever i ungdomsskolen er det mest verbale trusler, men også der kan det oppstå fysisk vold som gjør sterkt inntrykk på lærerne.

For å skape et tryggere miljø trengs det fremfor alt flere lærere, mener forbundet.

Ifølge fagforeningen etterlyser lærere også mer tid til å bygge relasjonen mellom elever og lærere, noe de håper kan forebygge trusler og vold.

«Forholdet til eleven er veldig viktig. Dette er vanskelig å bygge når læreren har fem minutter mellom timene», sier Elisa Erikson fra Sveriges Lärare.

Sverige: Lærer demonstrerte mot islamisering, ble overfalt og mistet jobben

De er derimot ikke like dyktige til å følge opp alle lærere.

Håndverkslærer Bent Andersen i tettstedet Örkelljunga i Skåne deltok i en fredelig protest mot islamisering. Som et resultat av dette ble han overfalt og mistet jobben sin. Andersen føler ikke at han fått støtte fra fagforeningen sin – Sveriges Lärare.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.