En rapport som kritiserer håndteringen av svært aggressive islamske protester ved en engelsk skole er «dypt urovekkende lesning», sier et britisk parlamentsmedlem. Dette melder BBC.

Batley er en liten by i West Yorkshire i England, sørvest for Leeds. En religionslærer ved Batley Grammar School ble tvunget til å gå i dekning våren 2021 etter å ha vist karikaturtegninger av blant annet islams profet Muhammed. Mange muslimer oppfatter dette som blasfemi.

Læreren ble suspendert fra sin stilling og måtte gå i skjul etter at en muslimsk veldedighetsorganisasjon (Purpose of Life) offentliggjorde hans identitet. De anklaget læreren for «terrorisme» ved at han hadde fornærmet islam.

Læreren ble så alvorlig drapstruet av militante muslimer at han måtte holde sin adresse hemmelig selv for sine egne slektninger. National Secular Society (NSS) anklaget i 2021 britiske myndigheter for å ha overlatt Batley-læreren til seg selv, på tross av at han ikke hadde brutt noen lov i Storbritannia. Han hadde bare fornærmet noen muslimer.

Batley-læreren trues på livet, må holde sin adresse hemmelig for sin egen slekt

Britiske myndigheter har overlatt Batley-læreren til seg selv

En gjennomgang som ble publisert denne uka viser at læreren for tre år siden ble «sviktet» av kommunen, politiet og stiftelsen som driver skolen.

Kim Leadbeater, parlamentsmedlem for valgkretsen Batley og Spen, kommenterer at protestene og behandlingen av læreren var «uakseptabel».

Den omstridte karikaturtegningen ble vist i en religionstime 22. mars 2021, skriver BBC. En mengde av sinte demonstranter samlet seg snart utenfor skolens område. Situasjonen eskalerte og fikk oppmerksomhet i den nasjonale pressen.

Det ble uttrykt bekymring for trusler og skremsler mot skolens ansatte under demonstrasjonen.

Den tidligere lederen for det konservative partiet, baronesse Sayeeda Hussain Warsi, uttalte at debatten var blitt kapret av «ekstremister på begge sider» for å skape en «kulturkrig».

Demonstrantene møtte opp igjen morgenen etter. En 24 år gammel mann fra Batley som ikke ønsker å bli identifisert, kommenterer: «Det er vondt for foreldrene når de kommer for å hente barna sine og det står en masse folk utenfor og roper».

En uavhengig gjennomgang, ledet av regjeringsrådgiver Dame Sara Khan, har nå undersøkt truslene mot sosial samhørighet og demokratisk motstandskraft i Storbritannia.

Den fremhevet protestene på skolen i mars 2021 som et «opprivende eksempel», og kalte læreren et «offer for frihetsbegrensende trakassering».

– Sadiq Khans London er verdens mest jøde­fiendtlige by

Sunak advarer mot «pøbelstyre» etter aggressive pro-palestinske demonstrasjoner

I Dame Sara Khans rapport, som ble publisert denne uka, står det at den involverte læreren ble utsatt for en grov «skremsels- og krenkelseskampanje» på og utenfor internett. Dette førte til at han følte seg fortvilet, suicidal og led av posttraumatisk stress (PTSD).

Til tross for at han ble frikjent for ondsinnede hensikter i en uavhengig etterforskning, ble læreren «ikke ansett som et offer for en forbrytelse» og fikk liten støtte fra myndighetene.
De involverte instansene unnlot å formidle en klar fordømmelse av folkene som skapte «et skremmende og truende klima».
Man var uforholdsmessig opptatt av ikke å krenke «de religiøse følelsene til dem som, uten å kjenne til fakta, valgte å delta i trusler».
Den fremhevet en «dårlig forståelse av samhold» der demonstranter ble beroliget for å sikre en slutt på protestene.
Rapporten advarte om et større kulturelt problem med «selvutnevnte religiøse ledere som aggressivt blander seg inn i undervisningen» ved enkelte skoler i Batley.

Dame Sara har uttalt til Sky News at læreren ble «totalt og fullstendig sviktet», og la til: «Han fikk ingen støtte, han ble ikke anerkjent som et offer av offerkoden. Han ble for eksempel ikke engang anerkjent som et offer for kriminalitet, til tross for den fullstendig livsomveltende opplevelsen han måtte gjennomgå. Det synes jeg er uakseptabelt».

Sara Khan hevder at slik trakassering ikke er begrenset til islamsk eller religiøs tro, men er utbredt i hele samfunnet, og har en «skremmende» effekt på dem som rammes.

Parlamentsmedlem Kim Leadbeater fra det britiske Arbeiderpartiet (Labour) sier at hun støtter anbefalingene i Khan-rapporten fullt ut, inkludert et tiltak for å begrense protester utenfor skoler.

Ifølge Leadbeater er det som står i rapporten om protestene ved Batley Grammar School «dypt urovekkende lesning». «Jeg har gjort det helt klart at demonstrasjonene utenfor skolen og læreren som ble tvunget til å gjemme seg, er fullstendig uakseptabelt», sier hun. «Det finnes absolutt ingen unnskyldning for skremslene og truslene mot ham.»

Den britiske statskanalen BBC er normalt vennlig stilt overfor multikulturalisme og islam, og er forsiktige i sin omtale av de meget aggressive islamske protestene og drapstruslene.

Storbritannia bruker 117 millioner pund for å beskytte muslimer og moskeer mot «hat»

BBC rapporterer også i mars 2024 at den britiske regjeringen vil bruke mer enn 117 millioner pund på å beskytte moskeer, muslimske skoler og samfunnshus i Storbritannia mot hat.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.