Den franske læreren Samuel Paty ble myrdet og halshugget på åpen gate av en militant muslim 16. oktober 2020. Årsaken til mordet skal ha vært at han viste tegninger av Muhammed i undervisningen.

Franske påtalemyndigheter har nå bedt om rettssak mot 14 personer etter halshuggingen av Paty. To voksne står tiltalt for medvirkning til et terrordrap. Seks andre voksne og seks mindreårige personer under 18 år står overfor mindre siktelser i samme sak.

De to som står overfor den alvorligste siktelsen er blitt navngitt av politiet som Azim Epsirkhanov og Naim Boudaoud. Begge var venner av morderen, den 18 år gamle tsjetsjeneren Abdullakh Anzorov, som ble skutt og drept av politiet på stedet der Paty ble drept. Det påstås at paret fulgte Anzorov for å kjøpe drapsvåpenet, og at Boudaoud reiste med ham til skolen der Paty underviste i historie og geografi.

En tredje venn av morderen, Yusuf Cinar, står overfor en siktelse for medlemskap i en terrorgjeng. Påtalemyndigheten har også anbefalt siktelser for å ha omgås terrorister for faren til en elev ved Patys skole, for en radikal islamsk predikant, samt for en muslimsk konvertitt som var i kontakt med Anzorov via Twitter.

En av de siktede, Abdelhakim Sefrioui, er kjent av politiet som en radikal islamsk aktivist. Han står på listen over personer som er mistenkt for å utgjøre en terrortrussel. Han skal ha sirkulert en video på sosiale medier fem dager før mordet på Paty. Der oppfordret han foreldre til elever ved skolen om å be om å få læreren sparket.

Ei 15 år gammel jente, som skal ha fortalt foreldrene sine at Paty hadde vist karikaturer av Muhammed i klassen hennes, skal stilles for en barnedomstol. Hun vil bli siktet for falsk anklage. Etterforskere har slått fast at hun aldri deltok på kurset der karikaturene ble vist.

Fem andre mindreårige, som var mellom 13 og 15 år gamle på tidspunktet for angrepet, vil bli siktet for medlemskap i en gjeng som planlegger vold. De er mistenkte for å ha pekt ut offeret til drapsmannen. To av dem skal ha fått betalt for opplysningene.

Samuel Paty ble hengt ut på sosiale medier av muslimer som sa at han hadde vist karikaturer av Muhammed fra det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo til klassen sin. Paty brukte magasinet som del av en etikktime for å diskutere lover om ytringsfrihet i Frankrike, der blasfemi ikke er ulovlig.

Nasjonale myndigheter vil nå undersøke bevisene og avgjøre om de skal fortsette med anklagene mot disse 14 personene i saken.

Drapstrusler fra jihadister mot personer som anses å ha fornærmet islam har fortsatt etter terrorangrepet mot Samuel Paty, i Frankrike og i andre land. Det bli uttrykt bekymring for at lignende drap på lærere kan skje også i nordiske land.

Storbritannia har ikke lenger noen formell lov mot blasfemi. Likevel måtte en lærer ved Batley Grammar School i Yorkshire våren 2021 gå i dekning på grunn av drapstrusler fordi han hadde vist tegninger av Muhammed. Ved en annen skole i England, Kettlethorpe High School i Wakefield, ble flere elever suspendert i 2023 fordi lokale muslimer var rasende over en påstått krenkelse av et eksemplar av Koranen.

Ny bølge av trusler mot Mila etter drapet på Samuel Paty: 17-åringen lever som i en bunker

Frankrike: Dødstruslene øker eksplosjonsartet etter drapet på Samuel Paty

Batley-læreren trues på livet, må holde sin adresse hemmelig for sin egen slekt

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.