«Jeg er Charlie», forkynner en karikert Muhammed på forsiden av Charlie Hebdo den 14. januar 2015, en uke etter massakren i det franske satiremagasinets redaksjon. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB.

I et brev til de 1800 rektorene i Hessen som ble sendt den 21. desember 2020 jul, advarer undervisnings­departementet i den tyske delstaten mot å vise Muhammed-karikaturer til skoleklasser.

Ifølge departementet kan det å vise frem Muhammed-karikaturer ha en radikaliserende virkning på elever som er farlig, skriver Die Welt.

I brevet heter det:

«Det å vise frem Muhammed-karikaturer eller en hvilken som helst annen billedlig fremstilling av profeten Muhammed kan bli tolket som en islamkritisk adferd som vekker sinnsbevegelse, og under visse omstendigheter kan virke radikaliserende og mobiliserende på målgruppen av elever.»

I «individuelle tilfeller» kan dette føre til «politirelevante reaksjoner» i form av vold, fortsetter brevet.

Bakgrunnen for advarselen er naturligvis det bestialske drapet den 16. oktober 2020 på den franske læreren Samuel Paty, som hadde vist klassen Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet. Den tsjetsjenske terroristen Abdoullakh Anzorov anså fremvisningen som en fornærmelse av profeten.

Som i Frankrike skjedde det også mange steder i Tyskland en rekke forstyrrelser av minnestunder som skolene holdt for Paty i dagene etter Anzorovs ugjerning, der noen sågar forsvarte mordet og selv truet med vold.

Hessens kriminalpoliti har analysert disse reaksjonene som indikasjoner på mulig risiko. Politiet har videre anbefalt å «deeskalere læringsprosessen» relatert til dette «temakomplekset».

Etter denne advarselen fra Hessens undervisningsdepartement vil ingen lærere våge å vise frem karikaturer, kommenterer Ruud Koopmans, forfatter av «Islams forfalne hus» og professor i sosiologi og migrasjonsforskning ved Humboldt-universitetet i Berlin. Dette er å belønne forbrytere, gi etter for trusler og håne Samuel Patys minne, mener Koopmans.

Han får støtte av sosialantropologen og islameksperten Susanne Schröter, som sier det hele er en «uakseptabel kapitulasjon for politisk islam».

Simone Fleischmann, som er leder for lærerforbundet i Bayern, opplyser at flere lærere ikke lenger vil bruke karikaturer i undervisningen fordi de er redde.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.