Frankrikes president Emmanuel Macron forlater Samuel Patys båre etter å ha hedret den drepte lærerens minne under en seremoni ved Sorbonne-universitetet i Paris den 21. oktober 2020. Foto: Francois Mori / Pool via AP / NTB.

Den 13 år gamle muslimske skolejenta i Conflans-Sainte-Honorine som hadde sagt til faren sin at Samuel Paty hadde stigmatisert muslimer ved å vise frem en Charlie Hebdo-karikatur av profeten Muhammed i klassen, løy om det for å skjule at hun hadde problemer på skolen.

I virkeligheten var 13-åringen utvist fra skolen den dagen på grunn av dårlig oppførsel og mye skulking, og det som skjedde i timen, var hun bare blitt fortalt av andre. Alt dette har hun erkjent i politiavhør, opplyser kilder med innsikt i saken til Le Parisien.

Heksejakten på den «islamofobe» læreren, som begynte med at faren Brahim Chnina og den S-listede islamisten Abdelhakim Sefrioui pisket opp stemningen mot Paty, og som endte med at den 18 år gamle tsjetsjenske terroristen Abdullakh Anzorov skar hodet av den franske læreren den 16. oktober 2020, begynte altså med en overreaksjon fra farens side på en løgn fra datteren, som avisen identifiserer med forbokstaven Z.

På grunn av problemer i familien, og ille berørt som Z. var over ikke å være flink på skolen som sin egen tvillingsøster, fortalte 13-åringen løgnen for å unngå represalier fra faren.

Innrømmelsen kom etter at politiet konfronterte Z. med at flere medelever hadde sagt at hun ikke var tilstede i timen der Charlie Hebdo-karikaturene ble vist frem, og at hun dermed ikke kunne påberope seg å ha blitt personlig støtt av Patys angivelige «islamofobi».

Z.s advokat sier i en kommentar at det er galt å legge ansvaret for Samuel Patys grufulle død på 13-åringens skuldre. Det er faren, som spiller inn en video med anklager mot Paty, som utløser heksejakten, sier advokaten.

Faren, som har sittet i fengsel siden siktelsen for medvirkning til drapet på Paty, sier han angrer på at han ikke sjekket datterens historie, og at han ikke trodde det han postet til sosiale medier, ville bli lest av terrorister, skriver Le Parisien.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.