Elever på en skole i Bayonne i Frankrike har ett minutts stillhet til minne om den drepte læreren Samuel Paty. Foto: AP Photo/Bob Edme)

14 personer tiltales i den groteske saken der en fransk lærer ble halshogd av en islamist i 2020. Læreren hadde vist en tegning av Muhammed i klassen.

Hele 14 personer tiltales nå i Frankrike for deltakelse eller medvirkning i islamist-drapet på læreren Samuel Paty.

Den alvorligste tiltalen er tatt ut mot to venner av den tsjetsjenske flyktningen som utførte drapet på læreren Samuel Paty. De to tiltales for terrordrap.

Den 18 år gamle drapsmannen, Abdullakh Anzorov, ble skutt og drept av politiet på stedet etter attentatet i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine.

Paty ble ble brutalt myrdet etter at han viste bilder av profeten Muhammed i klasserommet.

NTB-AFP melder om saken.

Påtalemyndigheten mener de to vennene var sammen med gjerningsmannen da han kjøpte kniven han brukte, og da han dro til skolen for å drepe læreren.

Men det var mange involvert i ugjerningen, i større eller mindre grad.

Ytterligere seks personer blir tiltalt for å ha hatt forbindelser med terrorister, inkludert faren til en jente på skolen som er islamsk geistlig, samt en muslimsk konvertitt.

I tillegg blir seks tenåringer sendt til en ungdomsdomstol for å ha overvåket skolen og pekt ut Paty for gjerningsmannen.

Paty ble mål for angrepet etter at det spredte seg i sosiale medier at han hadde vist tegninger av Muhammed fra det satiriske magasinet Charlie Hebdo i klassen.

Mer skal det ikke til før man risikerer livet i dagens flerkulturelle Frankrike, der ekstrem islamisme er et stadig større problem.

Den 47 år gamle historie- og geografilæreren brukte magasinet i etikklassen sin for å drøfte ytringsfrihet i Frankrike, der blasfemi er lovlig og det i alle år har vært vanlig med karikaturtegninger av religiøse figurer.

Mange vil mene at dette er høyst relevant bruk av eksempler i undervisningen. Men for enkelte islamister er det altså grunn nok til å drepe.

Les også: 

Minnested over Samuel Paty vandalisert

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.