En vakt holder et bilde av den myrdede læreren Samuel Paty. Foto: AP Photo/Francois Mori, Pool, File

Seks tenåringer er i Frankrike dømt for medvirkning til det islamistisk motiverte drapet og halshoggingen av læreren Samuel Paty i 2020.

Det var en ungdomsdomstol som fant fem av ungdommene skyldig i å ha vært på utkikk etter Paty og identifisert læreren for gjerningsmannen. De var 14 og 15 år gamle da Paty ble drept av muslimske ekstremister. .

NTB-AP-AFP melder om saken.

Den sjette ungdommen var 13 år gammel i 2020 og ble dømt for å ha gitt falsk forklaring i forbindelse med saken.

Alle seks var elever ved Patys skole. I retten sa de at de ikke visste at læreren kom til å bli drept.

Til tross for at handlingen de medvirket til er usedvanlig brutal, ble samtlige kun dømt til korte eller betingede fengselsstraffer. Deres unge alder bidro til det.

Bestialsk drap 

47 år gamle Paty blir knivdrept på åpen gate og fikk hodet skåret av i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine. Gjerningsmannen, en radikalisert 18-åring islamist  med tsjetsjensk opphav, ble skutt og drept av politiet kort tid etter.

Før drapet hadde Paty vist elevene tegninger fra satiremagasinet Charlie Hebdo av profeten Muhammed under en forelesning om ytringsfrihet. Opplysningene om dette ble spredt i sosiale medier, og vakte sinne blant muslimer.

Ytringsfrihet er ingen del av denne religionens budskap.

Drapet ble av franske myndigheter beskrevet som en islamistisk terrorhandling og utløste både nasjonal og internasjonal fordømmelse.

Norske medier var nokså knappe i sin omtale, slik de har for vane når det er snakk om islamistiske gjerningsmenn (hvilket vil si i de fleste terrorhandlinger).

En rettssak mot åtte voksne som også er tiltalt for å ha vært involvert i drapet, er berammet til slutten av 2024.

Det er mange på tiltalebenken etter denne grusomme udåden. Det gjenstår å se hvilke straffer de som begikk selve handlingen vil få.

Les også: 

Frankrike utestenger 85 elever for å ha forstyrret hyllest til terrordrepte lærere

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.