Frankrikes president Emmanuel Macron forlater Samuel Patys båre etter å ha æret den drepte læreren i Paris den 21. oktober 2020. Foto: Francois Mori / Pool via AP / NTB.

Borgermester Robert Beneventi i Ollioules i departementet Var, sørøst i Frankrike, skrinlegger planer om å kalle opp en skole i kommunen etter Samuel Paty. Både lærere, foreldre og elever ved skolen har protestert mot planene, melder LCI.

Den franske læreren ble halshugget av den 18 år gamle tsjetsjenske terroristen Abdoullakh Anzorov i Conflans-Sainte-Honorine utenfor Paris den 16. oktober 2020 fordi han hadde vist frem Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet.

Beneventi hadde kommet til enighet om planene med familien til Paty, som etter borgermesterens oppfatning er «et sterkt symbol på republikken», og forslaget skulle legges frem for kommunestyret lørdag, men slik gikk det ikke.

Prosjektet ble til slutt skrinlagt etter press fra lærere og foreldre. Ifølge en intern meningsmåling var 100 prosent av lærerne, 89 prosent av foreldrene og 69 prosent av elevene mot det. «Det er klart at vi ønsker å ære kollegaen vår, […] men å gi skolen navnet Samuel Paty, er etter vårt skjønn ingen god idé», forklarer Sandra Olivier, matematikklærer og representant for fagforeningen SNES-FSU til France Bleu. «Det gjør oss til målskiver, og det har vi ikke noe behov for. Det er å ta en risiko som kan unngås», sier hun.

Borgermesteren er skuffet over utfallet. Vi merker det ikke, men vi lar republikkens verdier gå fløyten, sier Beneventi.

Flere hundre minnestunder for Samuel Paty ble forstyrret av elever i tiden etter det barbariske drapet, og antallet dødstrusler og forherligelser av terrorisme økte samtidig eksplosjonartet. Franske skolemyndigheter har siden kartlagt nærmere tusen tilfeller av islamistisk radikalisme i skolen.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂