Jean-Michel Blanquer. Foto: Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / Wikimedia Commons.

Etter halshuggingsdrapet i oktober på den franske læreren Samuel Paty, som pådro seg islamisters vrede etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet, har det vært registrert en voldsom økning i islamistiske trusler, ikke minst i skolesammenheng.

I et nylig intervju med RTL opplyser Frankrikes utdanningsminister Jean-Michel Blanquer at det er kommet 800 rapporter om «fenomener knyttet til islamistisk radikalisme» i skolen siden drapet på Samuel Paty.

«Den alvorligste hendelsen var en dødstrussel fra en av foreldrene til en elev», som ble straffeforfulgt og dømt til fengsel.

Disse rapportene viser et fenomen som ikke kan tolereres og tas svært alvorlig, forsikrer den franske statsråden.

Utdanningsministeren sa også at «færre enn ti» lærere er under politibeskyttelse.

Før drapet på Samuel Paty vurderte franske sikkerhetsmyndigheter trusselbildet mot læreren som ikke høyt nok til at han kunne få politibeskyttelse.

I tiden etterpå er regjeringen blitt mer oppmerksom på trusselen fra islamismen i Frankrike, skriver Valeurs Actuelles.

I midten av november kunngjorde innenriksminister Gérald Darmanin at 270 saker var blitt tatt ut mot tilfeller av trusler og forherligelse av terror, noe som har resultert i arrestasjon av 248 siktede på litt over en måned.

Av de 800 tilfellene utdanningsministeren viser til, skjedde 23 % i grunnskolen, 48 % i ungdomsskolen og 29 % i videregående skoler, opplyser Le Journal du Dimanche. Elever stod bak 90 % av episodene, foreldre 7,5 %.

Når det gjelder typen hendelser, var 5 % trusler og 17 % forherligelse av terrorisme. Andre episoder som er innrapportert, omfatter blant annet provokasjoner og konfrontasjoner. 44 elever er permanent utvist fra sine skoler, og 131 midlertidig.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.