Jean-Michel Blanquer. Foto: Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / Wikimedia Commons.

Frankrikes utdanningsminister Jean-Michel Blanquer kaster en brannfakkel inn i debatten etter det islamistiske terrordrapet på læreren Samuel Paty: Det finnes en form for intellektuell medskyldighet i terrorismen, sier statsråden, som anklager det han kaller islamvenstre for å gjøre stor skade.

Til radiostasjonen Europe 1 sier Blanquer at det franske samfunnet har vært altfor mottagelig for visse tankestrømninger som har de verste konsekvenser. De såkalt progressive baner veier for en slags toleranse for radikalismen, mener Blanquer.

Utdanningsministeren retter pekefingeren mot ytre venstre-partiet La France Insoumise (LFI) og den store franske studentunionen UNEF.

Også Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har ytret seg kritisk mot LFI. Allerede før terrordrapet på Samuel Paty sa Darmanin at han ikke kunne forstå hvordan et parti som lenge snakket om religionen som opium for folket, nå kunne ha forbindelser til «et islamvenstre som ødelegger republikken», skriver Le Figaro.

Béziers borgermester Robert Ménard unnlater heller ikke å la den franske venstresiden unngjelde for islamismen. Venstresiden er kollaboratører for politisk islam, og sviker både seg selv og folket, sier Ménard ifølge Le Figaro. Uttalelsen er oppsiktsvekkende, all den tid Ménard selv tidligere har tilhørt venstresiden.

Drapet på Samuel Paty ser altså ut til å avstedkomme en alvorlig ideologisk konfrontasjon i Frankrike.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂