Abdelhakim Sefrioui. Stillbilde fra video: Facebook.

Den arresterte militante islamisten som spilte en nøkkelrolle i å piske opp hatstemningen mot den halshugde franske læreren Samuel Paty, heter Abdelhakim Sefrioui og står på S-listen over kjente sikkerhetstrusler i Frankrike.

Sefrioui, en imam beryktet for sin antisemittisme som driver en islamsk bokhandel, har vært i etterretningstjenestens søkelys i flere år på grunn av hatefulle videoer, skriver Le Figaro.

Det er Sefrioui og faren til en av elevene ved skolen som ifølge Frankrikes innenriskminister Gérald Darmanin ser ut til å stå bak fatwaen mot Paty. Sefrioui uttalte seg på vegne av en organisasjon som kaller seg Conseil des imams de France – Imamrådet i Frankrike.

Sefrioui ble født i 1959 og er opprinnelig fra Marokko, men fikk fransk statsborgerskap ved å gifte seg med en fransk kvinne som hadde konvertert til islam. Han har vært kjent for sine islamistiske aktiviteter i Frankrike siden årtusenskiftet, blant annet gjennom tilknytning til radikale moskeer, grunnleggelsen av en organisasjon kalt Sjeik Yassin-kollektivet og som leder for en muslimsk kulturforening i en forstad til Paris. Sefrioui har også angrepet andre imamer fordi de pleide omgang med jødiske representanter eller ikke bekjempet slørforbudet i skolen.

Den franske staten har tidligere gjort forgjeves forsøk på å frata Sefrioui hans franske statsborgerskap.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.