Frankrikes president Emmanuel Macron hedrer Samuel Patys minne ved båren hans i borggården ved Sorbonne-universitetet i Paris den 21. oktober 2020. Fem dager i forveien var den franske læreren blitt drept i Conflans-Sainte-Honorine utenfor Paris. Foto: Francois Mori / Pool / AP / NTB.

Faren til Abdoullakh Anzorov, terroristen som skar hodet av Samuel Paty, er stolt av sønnen sin. «Han forsvarte æren til alle tsjetsjenere og muslimer i hele verden», sier Abouyezid Anzorov.

Hyllesten av den 18 år gamle morderen som for ett år siden drepte Samuel Paty fordi den franske læreren hadde vist Muhammed-karikaturer til en skoleklasse mens han underviste om ytringsfrihet, skjedde i et hittil upåaktet intervju som ble offentliggjort i sosiale medier i juni, opplyser Le Figaro.

I juni kunngjorde en tsjetsjensk blogger at et intervju av nesten halvannen times varighet med Abdoullah Anzorovs far Abouyezid ville bli kringkastet i sosiale medier. Et blikk på denne bloggeren er nok til å fastslå at vedkommende tilhører salafistbevegelsen. Og en undersøkelse av nettstedet lar en trekke den konklusjon at vi er i jihadist-land. Ved siden av intervjuet med Abuyezid Anzorov er det da også en 44 sekunder lang video, der et bilde av terroristen ledsages av denne teksten på russisk: «Måtte Allah belønne denne tsjetsjenske helten. Han forløste oss fra synden (passivitetens)», med islamske religiøse sanger og slagord i bakgrunnen.

Intervjuet, som er blitt omtalt av det russiskspråklige nettstedet kavkaz.realii, gir interessante opplysninger om terroristens familie, som ikke lenger skal være bosatt i Frankrike, skriver den franske avisen.

Abdoullah Anzorovs jakt på Samuel Paty begynte med at han så en video med Abdelhakim Sefrioui, den fransk-marokkanske islamisten som er siktet for medvirkning til drapet på Paty fordi han bidro til å piske opp stemningen mot læreren.

«Abdoullakh så denne videoen», fortsetter Abouyezid Anzorov. «Han kunne ikke utstå det, og løp inn på kjøkkenet for å snakke med moren sin om den. Moren forbannet dem som tegnet karikaturene, men sa at dette ikke hadde med oss å gjøre, og at vår oppgave er å be.» Abdoullakh gjorde også broren sin oppmerksom på videoen, men ikke faren, en sikkerhetsvakt som på den tiden arbeidet i en annen by enn Évreux, hvor familien bodde.

Det var ikke noe fanatisk med sønnen, hevder pappa Anzorov:

Faren forteller så om en sønn som uten press fra familien begynte å be da han var fem år, og faste da han var sju – en «god sønn for sine foreldre», som «holdt seg til tsjetsjensk tradisjon og adferd». «Det var ikke noe fanatisme i ham», tilføyer Abouyezid Anzorov. «Jeg oppdro ham slik: Du må elske Allah høyere enn dine foreldre.»

Faren sier at han er tilfreds med sønnen, som ble skutt og drept av politiet etter ugjerningen, men at han selv ikke ville ha hatt «motet og styrken til å beslutte å drepe», og at han ville ha forsøkt å avverge sønnens planer, også med politiets hjelp, dersom han hadde hatt kjennskap til dem.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.