Jean-Luc Mélenchon deltar i en protest mot den franske regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år i Paris den 6. april 2023. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

I Frankrike nekter det radikale venstre­partiet La France insoumise (LFI) ledet av tidligere president­kandidat Jean-Luc Mélenchon å delta i en marsj mot anti­semittisme som er tillyst av Nasjonal­forsamlingens og Senatets presidenter, Yaël Braun-Pivet og Gérard Larcher, i Paris først­kommende søndag.

Det kunngjorde partiet selv i en presse­melding onsdag, opplyste tv-kanalen TF1 samme dag. Partiet – hvis navn kan oversettes til noe à la «Det ukuelige / ubøyelige / opprørske Frankrike» på norsk – gir en dobbel begrunnelse for ikke å delta i marsjen.

For det første beklager LFI at invitasjonen til marsjen hverken tar til orde for en våpenhvile i Gaza eller for løslatelse av gislene der. For det andre nekter partiet å delta i samme opptog som det nasjonal­konservative partiet Rassemblement National (RN), som har varslet at det deltar. Etter LFIs oppfatning har RN «røtter i kollabora­sjonen med nazismen».

LFI-leder Jean-Luc Mélenchon omtaler det fore­stående arrangementet som et møte mellom «venner av den betingelses­løse støtten til massakren», det siste med referanse til Israels bombing i Gaza, skriver TF1.

På den franske venstre­siden er LFI alene om ikke å delta i marsjen mot anti­semittisme, skriver Le Monde fredag. Både sosialist­partiet, kommunist­partiet og de grønne deltar, opplyser den franske avisen.

Serge Klarsfeld, leder for den franske organisa­sjonen av etterkommere etter deporterte jøder fra Frankrike (FFDJF), sier til Le Figaro torsdag at «vi må være glade for at RN deltar i marsjen mot anti­semittismen», som partiet etter hans oppfatning har brutt med. Klarsfeld er snarere bekymret over anti­semittismen på ytre venstre.

Mange konservative i Frankrike har lenge kritisert det de kaller islamo-gauchisme, et uttrykk man kan oversette til «islam­venstre» på norsk. Etter deres oppfatning er dragningen mot islam sterk på venstre­siden i landet, både i akademiske og aktivistiske kretser.

LFI har også blitt anklaget for å tilhøre «islam­venstre», ikke minst etter å ha deltatt i en marsj mot «islamofobi» i Paris den 10. november 2019 – arrangert av organisa­sjonen Collectif Contre l’Islamo­phobie en France (CCIF), som året etter oppløste seg selv like før den franske regjeringen hadde varslet at den kom til å gjøre det. Innen­riks­minister Gérald Darmanin hadde da også anklaget CCIF for å være en islam­istisk organisasjon som motarbeidet den franske staten.

LFI-leder Jean-Luc Mélenchon var en av kandidatene ved president­valget i Frankrike i 2022, der han kom på tredje­plass i første runde med 22 prosent av stemmene, hårfint bak Marine Le Pen (RN) med 23,2 prosent. Analyser av president­valget tyder på at Mélenchon fikk rundt 70 prosent av de muslimske stemmene.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.