Édouard Philippe. Stillbilde: C à Vous / YouTube.

I en kommentar til det franske parlaments­valget sier Frankrikes tidligere stats­minister Édouard Philippe at sentrums­kreftene bør inngå en avtale for å «stabilisere politikken» uten Jean-Luc Mélenchons parti La France Insoumise (LFI) – og uten Rassemblement National (RN).

Det melder Le Figaro.

«Et flertall av franskmennene ønsker ikke å gi makten til RN, og det er jeg veldig glad for. NFP, en broket valgallianse, har heller ikke flertall, uansett hva Jean-Luc Mélenchon måtte si», sa Édouard Philippe fra Le Havre.

Det betyr i praksis at Philippe oppfordrer til at det dannes en regjering som ikke involverer partiet til Jean-Luc Mélenchon, som erklærte seg rede til å regjere kort tid etter at den første valgdagsmålingen ble offentliggjort klokken 20.

Forslaget til Philippe er ensbetydende med å isolere partiet som ser ut til å ha vunnet flest mandater for venstresidens «folkefront», som foruten ytre venstre-partiet LFI består av sosialistpartiet, kommunistpartiet og de grønne.

«Troverdigheten til landet vårt kan bli skadet av dette, og de sentrale politiske kreftene må kompromissløst inngå en avtale for å stabilisere politikken, men uten La France Insoumise og RN.»

Édouard Philippe var statsminister under Macron fra 2017 til 2020, og er i dag borgermester i Le Havre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.