Raphaël Glucksmann. Foto: Harald Krichel / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Raphaël Glucksmann, en frem­tredende fransk sosialist­leder i EU-parlamentet, kommenterer Jean-Luc Mélenchons regjerings­ambisjoner med å minne om at venstresidens «folkefront» NFP ikke har flertall i Frankrikes nasjonal­forsamling, og at man må «oppføre seg som voksne mennesker».

Le Figaro siterer Glucksmann:

«NFP er den ledende kraften i nasjonalforsamlingen, men la oss si det som det er, vi har ikke absolutt flertall», sa han. «Vi må lære oss å diskutere og debattere.»

Han mener at det er behov for en «kulturrevolusjon» i landet. «Den utøvende makt vil fra nå av være de folkevalgtes eksekutør. […] Vi er forpliktet til å oppføre oss som voksne mennesker

– Det finnes ikke lenger noen Robespierre, sier Glucksmann og legger til: «Vi er nødt til å være ansvarlige.»

Ordbruken, som er i tråd med tidligere statsminister Édouard Philippes uttalelse tidligere på kvelden, tilsier at Glucksmann ønsker å dempe Mélenchons forventninger om å ta makten.

Mélenchons ytre venstre-parti La France Insoumie (LFI) har vunnet rundt 75 av venstre­alliansens mandater. Det betyr at et ­bredt flertall av sentrum, sosialister og republikanere er mulig uten LFI dersom de andre allianse­partnerne på venstresiden er rede til å vende partiet ryggen.

«Folkefrontens» forgjenger NUPES gikk forholdsvis raskt i oppløsning, så scenariet er langt fra utenkelig.

Raphaël Glucksmann er sønn av den kjente, nå avdøde franske filosofen André Glucksmann, som var av jødisk familie. Sønnen var filmskaper og essayist før han gikk inn i politikken.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.