Marine Le Pen og Jordan Bardella etter en pressekonferanse i Paris den 24. juni 2024. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

Bare to dager før parlaments­valg­et i Frankrike viser en ny menings­måling 36 prosents oppslutning for Rassemblement National (RN) og partiets republikanske støtte­spillere. Et estimat av mandat­fordeling­en viser at rent flertall kan være innen rekke­vidde for høyre­siden.

Det er i en måling for første runde av valget den 30. juni som Elabe har utført for La Tribune Dimanche, BFMTV og RMC, at Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap, med støtte fra kandidatene til Les Republicains (LR) som har tatt side med partileder Eric Ciotti, får støtte fra 36 prosent.

I målingen får venstresidens nye «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP) 27,5 prosents oppslutning, mens macronistene må nøye seg med 20 prosent.

Det er lite trolig at dette hovedbildet endres nå:

Med to dager igjen til avstemningen har Gabriel Attal ikke klart å løsne det kvelertaket som hans leir sitter ubønnhørlig fast i, både desorientert og opprørt over presidentens beslutning om å oppløse Nasjonal­forsamlingen. Dette er desto tydeligere ettersom tre av fire velgere sier at de er sikre på hva de skal stemme. RN- og NFP-velgerne er de som er mest sikre (henholdsvis 82 % og 81 %).

Valgdeltagelsen forventes å bli mellom 63 og 65 prosent, den høyeste siden det franske president­valget i 2002 – og svært høy til parlaments­valg å være, der det gjerne er under 50 prosent som stemmer. Høy valg­deltagelse antas å være til fordel for RN.

Det er 577 valgkretser i Frankrike, og i kretsene – normalt de fleste – hvor ingen vinner tilstrekkelig klart i første runde den 30. juni, blir det en andre og avgjørende runde mellom partiene som har størst oppslutning den 7. juli.

Ingen er i tvil om at høyresiden blir størst ved valget, men et spørsmål mange stiller seg som ikke er lett å besvare sikkert, er om den kan få rent flertall. Det vil avhenge av adferden til velgerne som ikke kan stemme på sine foretrukne kandidater i andre runde. Hvordan vil macronistene – og republikanske velgere som ikke følger Eric Ciotti – stille seg hvis valget står mellom RN og NFP?

Elabe har ikke desto mindre estimert mandat­fordelingen i Nasjonal­forsamlingen etter andre runde, og har kommet til at RN og allierte republikanere vil få totalt 260–295 representanter. Rent flertall krever 289 representanter, og i henhold til målingen er altså det teoretisk mulig.

RN har seilt i medvind den senere tiden, og ser at makten kan være innen rekkevidde.

Det er også RN-leder Jordan Bardella som får mest støtte som stats­minister­kandidat med 37 prosents oppslutning, mens den sittende stats­ministeren, macronisten Gabriel Attal, følger hakk i hæl med 35 prosent.

Venstrealliansen NFP har ikke klart å bli enige om noen stats­minister­kandidat. Aktuelle navn kan være Raphaël Glucksmann, François Ruffin eller andre.

 

Frankrikes landslags­kaptein går også inn i valg­kampen

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.