Grafikk: Le Figaro

Den daglige menings­måling før parlaments­valget i Frankrike som Ifop-Fiducial utfører for Le Figaro, LCI og Sud Radio, viser nå at Rassemblement National (RN) og republikanske allierte nå har oppslutning fra rekord­artede 36,5 prosent av de spurte, en fremgang på et halvt prosent­poeng siden forrige måling.

Den siste prognosen over mandat­fordelingen i Nasjonal­forsamlingen etter valget viser at et rent flertall bestående av RN og republikanere er klart innen rekkevidde.

I henhold til prognosen ligger RN og de republikanske kandidatene som i likhet med sin partileder Eric Ciotti har tatt RNs side, an til å vinne mellom 225 og 265 av 577 plasser i Nasjonal­forsamlingen, hvor det altså behøves 289 representanter for et rent flertall.

Venstresidens «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP) ligger an til å bli nest størst med 170–200 mandater med 29 prosent av stemmene, mens macronistenes allianse («Ensemble») som domineres av presidentens parti Renaissance, ventes å få 20,5 prosent av stemmene og 70–100 representanter.

Dermed blir tungen på vektskålen sannsynligvis de 30–60 mandatene som ventes å tilfalle hovedtyngden av det republikanske partiet – Les Republicains (LR) – som ikke har gått til formelt valgsamarbeid med RN og ligger an til 7 prosent av stemmene.

Hvis det skal dannes et flertallsgrunnlag for en regjering under slike betingelser, er den eneste mulige konstellasjonene at RN og LR utgjør flertallet sammen, med mindre man tar med den teoretiske, men fjerne muligheten for at alle andre partier enn RN danner flertall sammen.

For hovedtyngden av de republikanske representantene vil valget i så fall stå mellom et uregjerlig og maktesløst parlament, eller regjeringssamarbeid med Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap.

Le Figaros siste måling estimerer valgdeltagelsen til hele 67 prosent, og det regnes som en fordel for RN, som seiler i medvind før første valgrunde i morgen søndag.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.