Marine Le Pen på vei til talerstolen i den franske Nasjonal­forsamlingen i Paris den 12. mars 2024. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

En meningsmåling som franske republikanere fikk utført i hemmelighet i desember, viser at Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) ville fått nesten halvparten av representantene i Nasjonal­forsamlingen i tilfelle nyvalg.

Avsløringen av den hemmelig­holdte menings­målingen ble sist fredag offentlig­gjort av L’Obs, et kjent fransk tidsskrift for politikk og kultur som tidligere kalte seg Le Nouvel Observateur.

Bakgrunnen for målingen var at partiet Les Républicains (LR) ville ta rede på de mulige konsekvensene av en oppløsning av Nasjonal­forsamlingen og påfølgende nyvalg dersom regjeringen skulle bli gjenstand for et mis­tillits­votum, en problem­stilling som er langt fra uaktuell. På den måten kunne Eric Ciottis mannskap vurdere potensielle fordeler og ulemper ved den ene eller andre formen for stemmegivning.

Målingen, som aldri var ment å bli kjent utenfor parti­kontorene til LR, ble utført av Ipsos, som intervjuet hele 4000 personer i tidsrommet 8.–13. desember, skriver L’Obs.

En beregning av mandat­fordelingen etter et eventuelt nyvalg, viser at Marine Le Pens parti ville erobret 278 mandater i Frankrikes lovgivende forsamling, der det kreves 289 mandater for rent flertall, skriver Le Journal du Dimanche.

Ipsos illustrerte usikkerheten i estimatet ved å antyde et sted mellom 243 og 305 mandater, som i heldigste fall for Rassemblement National ville gitt rent flertall for partiet, og under enhver omstendighet det den franske avisen kaller et politisk jordskjelv, gitt at RN ikke fikk flere enn 89 mandater ved valget i 2022.

I henhold til målingen ville president Emmanuel Macrons mannskap desimeres til 135 mandater (eller et sted mellom 117 og 165), mens LR ville havne på vippen:

Seieren er innen rekkevidde, kommenterer Alexandre Loubet, som representerer RN i det nordøstlige departementet Moselle. Han legger til: «Sitt aldri hjemme igjen. Hvis folket stemmer, vil folket vinne.»

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.