Marine Le Pen gratulerer Rassemblement Nationals (RN) nyvalgte leder Jordan Bardella under partiets landsmøte i Paris den 5. november 2022. Foto: Lewis Joly / AP / NTB.

Mindre enn seks måneder før EU-valget i juni ligger Marine Le Pen og Jordan Bardellas parti Rassemblement National (RN) øverst på menings­målingene i Frankrike.

På to nylige målinger ligger RN høyt over president Emmanuel Macrons parti Renaissance, som det heter nå etter å ha skiftet navn fra «La République En Marche!» i september i fjor.

En måling som Ifop-Fiducial har utført for Sud Radio, viser at 30 prosent av de spurte ville ha stemt på RN dersom det var EU-valg nå, mens Renaissance er nest størst med en oppslutning på 18 prosent.

Le Pen og Bardellas mannskap har en tid hatt en oppadgående trend, men har aldri før hatt en så stor ledelse over presidentens parti som tolv prosentpoeng, melder Le Figaro. Så sent som i juni var ikke avstanden større enn tre prosentpoeng.

Ingen av de andre partiene fra høyre til venstre får mer enn ti prosent oppslutning på målingen, som er gjort etter at Macrons regjering gikk på et politisk nederlag idet de ikke fikk vedtatt en ny asyllov.

I en annen måling, som Ipsos, Sopra Steria og Sciences Po har utført for Le Monde, får Rassemblement National 28 prosents oppslutning og Renaissance 20 prosent, fremdeles en solid ledelse på åtte prosentpoeng.

Fremgangen for RN skjer mot et politisk bakteppe der den nye høyresiden gjør det bra over store deler av Europa.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.