LR-leder Eric Ciotti og RN-leder Jordan Bardella. Foto: EPP / cc by 2.0 og BootEXE / cc by-sa 4.0 – begge via Wikimedia Commons.

En meningmåling som Odoxa-Backbone Consulting har utført for Le Figaro, viser at 50 prosent av det republikanske parti­ets (LR) tilhengere støtter en allianse med Rassemblement National (RN) ved parlaments­valg­et i Frankrike om få uker.

President Emmanuel Macron sjokkerte mange da han etter det dårlige EU-valget for sitt parti Renaissance søndag oppløste parlamentet og skrev ut nytt valg den 30. juni og 7. juli.

Men sjokket var ikke så mye mindre da lederen for Les Republicains (LR) Eric Ciotti tirsdag kunngjorde et valgsamarbeid med EU-valgets store vinner Rassemblement National (RN).

Republikanerne har i praksis gradvis nærmet seg Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap politisk i lang tid, men det å ta til orde for et samarbeid brøt likevel et tabu av gammel dato. En rekke LR-politikere har da også gått særdeles hardt ut mot Ciotti.

Men 58-åringen har tatt en velkalkulert, nøye overveid risiko som kanskje vil føre til et skisma i det republikanske partiet – som en gang var det store og dominerende partiet til skikkelser som De Gaulle, Pompidou og Chirac, men i dag bare er en skygge av gammel storhet.

Hvis han lykkes i å få med seg et tjuetalls parlamentarikere på et samarbeid med RN, kan det godt vise seg å bli nok til å sikre at RN kan skaffe seg parlamentarisk flertall, skriver Corriere della Seras Frankrike-korrespondent Stefano Montefiori.

Hos Rassemblement National er det hele 79 prosent som er tilhengere av et samarbeid med LR.

Og RN ser ut til å holde koken etter valget søndag. En meningsmåling som Opinionway har gjort for Le Journal du Dimanche, viser at partiet får tilslutning fra 33 prosent av de spurte, et drøyt prosentpoeng mer enn ved EU-valget søndag.

Venstrealliansen NUPES (ny økologisk, sosial og folkelig union), et forbund mellom La France Insoumise (LFI), sosialistpartiet (PS), kommunister og grønne, er nest størst på målingen med 23 prosent.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.