Møtesalen i den franske Nasjonalforsamlingen i Palais Bourbon i Paris. Foto: Frankrikes forsknings- og utdannings­departement / cc by-sa 2.0 / Wikimedia Commons.

President Emmanuel Macrons utskriving av nytt parlaments­valg i Frankrike har utløst kaos i de to småpartiene på høyresiden, Les Républicains (LR) og Reconquête.

Onsdag besluttet sentralstyret i LR å ekskludere partileder Eric Ciotti, som dagen i forveien hadde kunngjort at republikanerne ville inngå valgsamarbeid med Rassemblement National (RN). Ciotti bestred straks gyldigheten ikke bare av den beslutningen, men også nominasjonen av 59 kandidater til valget, og truer med å bringe saken inn for retts­apparatet.

I det som må kalles en rå maktkamp i partiet, har Ciotti torsdag morgen gått ut og sagt at republikanere som «ønsker å delta i den nasjonale gjen­opp­bygging­en», har 48 timer på seg til å komme over på hans side. 70–80 republikanske kandidater vil i så fall kunne stille til valg med støtte fra RN, sier Ciotti.

Logikken bak et slikt taktisk samarbeid er at styrkeforholdet mellom RN og LR er forskjellig mellom Frankrikes valgkretser, som det finnes 577 av. Dersom begge partier blir enige om å støtte den kandidaten blant de to partiene som ligger best an, vil det kunne gi flere mandater for høyresiden.

Ciottis problem er at mesteparten av parti­apparat­et ikke ønsker et slikt samarbeid, mens det er halvparten av republikanernes tilhengere som gjør det.

I påvente av at situasjonen for republikanerne avklares, om nødvendig i retten, er det således vanskelig å vurdere hvilke konsekvenser den vil få for valg­resultat­et til høyresidens partier – RN, LR og Reconquête – og høyresiden samlet sett.

Et mulig scenario er imidlertid at kaoset og den dype konflikten blant republikanerne sender mange av LR-velgerne over til Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap, som i øyeblikket ligger på 33–34 prosent på menings­målinger.

Situasjonen er stormfull også i Reconquête, der partileder Éric Zemmours tidligere støtte­spiller Marion Marechal er blitt ekskludert fordi hun har tatt uttrykkelig til orde for et valg­samarbeid med RN, og selv oppsøkt partiet med sikte på å forhandle om det, kun for å bli avvist av RN-leder Jordan Bardella.

Eksklusjonen er en smule kryptisk, all den tid Zemmour selv har bedt om «enhet» på den franske høyresiden på en måte som vanskelig kan tolkes som noe annet enn moralsk støtte til RN. Men det er også store egoer ute og går, og Bardellas avvisning av Reconquête ble begrunnet med at Zemmour hadde opptrådt for ytterlig­gående under EU-valgkampen. En slik offentlig ydmykelse ble for tung å svelge for Reconquête-lederen, som dermed kastet Marechal på dør.

Også her er konsekvensene for valg­resultat­et uklare, men igjen kan det utløse en viss strøm av velgere til RN også fra Reconquête.

Lignende forsøk på å samle blokkene skjer også i sentrum og på venstresiden, og av disse to er det venstresiden som ser ut til å lykkes best. Sluttresultatet kan bli at president Macrons skvises til nesten ingenting.

Første valgrunde går den 30. juni, allerede om sytten dager.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.