Éric Ciotti er ekskludert fra det franske republikanske partiet av partiets politiske byrå. Det hjalp altså ikke at han låste seg inne på kontoret tidligere i dag. Men Ciotti bestrider avgjørelsen.

Les Républicains (LR) holdt i ettermiddag et møte der ledelsen var fast bestemt på å «avsette» Éric Ciotti for enhver pris etter hans allianse med Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN).

Dette melder Le Figaro. Republikanernes politiske byrå var «enstemmig», ifølge en pressemelding.

Annie Genevard, partiets nåværende generalsekretær, og François-Xavier Bellamy, som vil lede listen til valget til EU-parlamentet, vil fungere som midlertidige ledere for LR.

«Kaosets krefter truer nå landet vårt», sa François-Xavier Bellamy rett etter at han hadde blitt utnevnt til midlertidig leder sammen med Genevard.

«Vi har en linje å holde, vi er i stand til å samle våre velgere og fungere som et bolverk. Det er vårt ansvar å være tydelige på dette, og det er den rollen Annie Genevard og jeg kommer til å ta på oss».

Michèle Tabarot vil lede den nasjonale nominasjonskomiteen, som skal utpeke partiets kandidater til parlamentsvalget 30. juni/7. juli.

Bruno Retailleau, leder for LRs gruppe i senatet, beskriver Éric Ciottis ekskludering fra bevegelsen som en «avklaring» og hilste det velkommen at kreftene samles «for å kjempe for den eneste mulige linjen: en fri og uavhengig høyreside».

Bakgrunnen for eksklusjonen er at Ciotti tok til orde for et samarbeid med Le Pens parti RN. Både meningsmålinger og uttalelser fra RNs partileder Jordan Bardella tyder på at dette støttes av rundt halvparten av republikanernes velgere og flere titalls parlamentariske representanter.

Men andre i partiets ledelse reagerte kraftig, og resultatet ser man nå.

Bestrider ekskluderingen

Ciotti selv bestrider ekskluderingen, og skriver på X:

Møtet som ble arrangert i ettermiddag, ble gjennomført i flagrant strid med våre vedtekter.

Ingen av beslutningene som ble tatt på dette møtet har noen juridiske konsekvenser.

Dette kan få strafferettslige konsekvenser.

Jeg er og forblir leder av vårt politiske parti, valgt av medlemmene!

Splittelsen i partiet fremstår så dyp at det ikke er umulig at hele partiet går i oppløsning.

Frankrikes president Emmanuel Macron utlyste nyvalg umiddelbart etter at hans parti Renaissance gikk på et stort nederlag i EU-valget sist helg, hvor Le Pens parti RN var den store vinneren.

Det kommende valget i Frankrike, som trolig vil føre til store endringer i nasjonalforsamlingen, kan føre til at RN tar over som fransk regjeringsparti med 28 år gamle Jordan Bardella som statsminister. Dette kan få store konsekvenser for utviklingen i hele Europa.

Les også:

Fransk partileder låste seg inne på kontoret

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.