– Hvis parlaments­valgets andre runde står mellom Rassemblement National (RN) og venstre­sidens «folke­front», så stemmer jeg selv­følgelig på RN, sier François-Xavier Bellamy, det franske republikanske parti­ets interim­leder etter eksklusjon­en av Eric Ciotti.

Uttalelsen fra den konstituerte lederen for Les Republicains (LR) ble gitt i studio hos den franske tv-kanalen Europe1, og den var ingen selvfølge, gitt at personstriden med Ciotti skyldes at denne tirsdag hadde anbefalt et valgsamarbeid med Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap.

Le Figaro referer fra studiosamtalen:

Hvis det i andre runde av parlamentsvalget er en RN-kandidat som møter en kandidat fra «Folkefronten» i sin valgkrets, hvem vil François-Xavier Bellamy stemme på? «Jeg er selvsagt motstander av La France Insoumise (LFI) og denne alliansen som truer Frankrike», sa lederen for Republikanernes liste til EU-valget på Europe 1.

I stedet for omfavnelsen fra Ciotti er det altså et tvetydig budskap fra Bellamy: Han vil i praksis støtte RN i andre runde når det kommer til stykket. Dermed kan ikke venstresiden påregne at republikanerne vil være med på noen slags «brannmur» mot RN når valget skal avgjøres.

For Bellamy handler det også om partiets fremtid. Halvparten av republikanernes tilhengere ønsker det valgsamarbeidet som Ciotti gikk ut med.

LR-lederen peker også på muligheten for at LFIs frontfigur Jean-Luc Mélenchon kan bli statsminister, som et skrekkscenario.

Valgordningen ved franske parlamentsvalg tilsier at hvis en kandidat ikke vinner sin valgkrets med absolutt flertall i første runde (og det er normalsituasjonen), så holdes en ny runde mellom kandidatene som ikke har lavere oppslutning enn 12,5 prosent.

For LR, som på landsbasis ligger under 10 prosent, er det klare utsikter til ikke å kunne delta i andre runde i flere valgkretser. Hvis Bellamys stillingtagen i Rassemblement Nationals favør påvirker republikanske velgere, kan den bidra til en klarere valgseier for RN.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.