Foto: Giorgia Meloni / Facebook.

Demoniseringen av dem som ikke stemmer på venstre­siden, og forsøket på å presse dem opp i et hjørne, virker stadig dårligere, kommenterer Italias statsminister Giorgia Meloni etter den første runden av parlaments­valget i Frankrike søndag.

Meloni sier det er positivt av valgdeltagelsen i Frankrike var så høy, og gratulerer Rassemblement National (RN) med et godt resultat i første runde, melder det italienske nyhetsbyrået Adnkronos.

«Når det gjelder andre valgomgang, vet dere at jeg alltid behandler andre land politiske og valgmessige dynamikk med respekt. Vi står selvsagt overfor et svært polarisert scenario, og hvis du spør meg om jeg foretrekker venstresiden, som i noen tilfeller er ganske ekstrem, eller høyresiden… selvfølgelig foretrekker jeg høyresiden.» Slik kommenterer statsminister Giorgia Meloni resultatet av parlamentsvalget i Frankrike, der Marine Le Pens parti og hennes allierte fikk over 33 prosent.

Meloni merker seg at partiet til Marine Le Pen ikke lenger er politisk isolert, og er fornøyd med det:

«Jeg har alltid håpet, også på europeisk nivå, at de gamle barrierene mellom alternativene til venstrekreftene skulle brytes ned», bemerker hun, «og det ser ut til at også Frankrike beveger seg i den retningen. For første gang har Le Pens parti hatt allierte siden første runde – Marion Maréchal og den tidligere republikanske lederen Eric Ciotti – og for første gang ser det ut til at ikke engang republikanerne er innstilt på å delta i den såkalte ‘republikanske fronten’.»

Den italienske statsministeren ser den samme tendensen over hele Vesten:

«Jeg sier dette fordi jeg legger merke til noe som i andre former også skjer i Italia: de uavlatelige forsøkene på å demonisere de som ikke stemmer på venstresiden, og presse dem opp i et hjørne. Det er et triks for å slippe unna konfrontasjonen om de ulike politiske forslagenes berettigelse. Men det er et triks som færre og færre faller for… Vi har sett det i Italia, og vi ser det stadig mer i Europa og hele Vesten», avslutter hun.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.