Geert Wilders, Matteo Salvini og Marine Le Pen under et valgkampmøte i Milano den 18. mai 2019, før EU-valget noen dager senere. Foto: Luca Bruno / AP / NTB.

Blant Geert Wilders’ første gratulanter etter valg­seieren i Nederland var Matteo Salvini. Nå håper den italienske vise­stats­ministeren og Lega-lederen at det neder­landske Frihetspartiet (PVV) skal styrke parti­gruppen Identitet og Demokrati (ID) i EU-parlamentet.

Foruten PVV og Lega omfatter ID-gruppen blant andre Frihetspartiet (FPÖ) i Østerrike, som for tiden er klart størst på menings­målingene der til lands, Marine Le Pens Rassemblement National (RN) i Frankrike, tyske Alternative für Deutschland (AfD) – nest størst i Tyskland etter CDU/CSU, belgiske Vlaams Belang (VB) og tsjekkiske Frihet og direkte demokrati (SPD).

3. desember møtes lederne i partigruppen i Firenze, opplyser Corriere della Sera, som forventer at Salvini vil forsøke å utnytte momentumet fra Wilders’ valgseier politisk.

Fremgangen for ID-gruppen reiser spørsmål om konflikt­potensialet mellom partiene på den gamle og den nye høyresiden i Europa, som i EU-parlamentet er fordelt på tre partigrupper. Foruten ID-gruppen er det EPP-gruppen bestående av de gamle konservative partiene, samt gruppen av europeiske konservative og reformister (ECR), der man blant andre finner den italienske statsminister Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI), det polske Lov- og rett­ferdighets­partiet (PiS), Sverige­demokraterna (SD), Sannfinnene og spanske Vox.

Melonis prosjekt er å få til det samme på EU-nivå som hun selv har fått til i Italia med sin treparti­regjering: å forene mesteparten av høyresiden, slik at det gamle høyre vil foretrekke å samarbeide med det nye høyre istedenfor sentrum/venstre.

Men dersom ID-gruppen, som består av flere partier EPP-gruppen ikke ønsker å samarbeide med, kan utfordre ECR-gruppen i størrelse, risikerer planene å falle i fisk.

Utfallet av regjerings­forhandlingene i Nederland kan således bli en prøvesten for samarbeidet på høyresiden på europeisk nivå.

EU-valget går av stabelen i juni 2024. Salvini og Lega har mistet oppslutning siden valget i 2019, men Wilders og PVV vil kunne kompensere for det hvis de holder koken til neste år.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.