Matteo Salvini på scenen under ID-gruppens arrangement «Winds of Change – Towards a Europe of Cooperation» i Roma den 23. mars 2024. Foto. Alessandra Tarantino / AP / NTB.

Frankrikes president Emmanuel Macron er en krigshisser som med sine uttalelser representerer en fare for vårt land og dette kontinentet, sa den italienske Lega-leder og visestatsminister Matteo Salvini i Roma lørdag.

Den skarpe kritikken av Macron kom under et møte mellom partier tilhørende EU-parlamentets gruppe Identitet og demokrati (ID) i den italienske hovedstaden, melder Corriere della Sera.

– I dag kan man snakke ubesværet om krig, våpen, bomber, soldater og massakrer, men ikke om familier, sier Salvini på en video som er gjengitt av den italienske avisen.

– Bare det å tenke høyt om at franske, italienske, østerrikske, flamske, portugisiske soldater skal dra i krigen, er ekstremt farlig, fortsatte Salvini, og la til: – Problemet i dag er ikke mamma og pappa, men krigshissere som Macron. Lega-lederen kalte den franske presidentens nylige uttalelser ekstremt farlige, og etterlyste større balanse.

– Til barna mine vil jeg ikke overlate et kontinent som er rede til å gå inn i tredje verdenskrig, konkluderte han til forsamlingens applaus.

Tilstede i Roma var også franske Rassemblement Nationals (RN) frontfigur Marine Le Pen, som kom med følgende utfordring til Italias statsminister Giorgia Meloni: – Støtter du eller støtter du ikke et fornyet mandag for Ursula von der Leyen? ID-gruppen har erklært at den vil kjempe mot gjenvalg av von der Leyen som kommisjonspresident.

Arrangementet i Roma er en slags start på EU-valgkampen for ID-gruppen, som i likhet med gruppen Europeiske konservative og reformister (ECR) ventes å gjøre et godt valg i juni.

De to politiske familiene er beslektede på Europas nye høyreside, men ID-gruppen er klart mer anti-Brussel enn ECR-gruppen, og de kjemper naturlig nok om mange av de samme velgerne.

Salvini avdramatiserer de politiske forskjellene mellom ham selv og Meloni, og sier at «det kan oppstå problemer mellom venner, men de løser seg», skriver La Repubblica.

Ungarns regjeringsparti Fidesz er i øyeblikket ikke med i noen av de europeiske partigruppene på høyresiden, men det antydes at han vil kunne slutte seg til ECR etter EU-valget, noe som har utløst skepsis i deler av gruppen.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.