Emmanuel Macron og Mario Draghi under et møte i Elyséepalasset i Paris den 8. juni 2022. Foto: Francois Mori / AP / NTB.

Frankrikes president Emmanuel Macron drøfter for tiden med andre EU-ledere om det er bedre å utnevne en ny president for EU-kommisjonen istedenfor å gjenvelge Ursula von der Leyen, og blant kandidatene som nevnes er tidligere EU-sentralbanksjef Mario Draghi, avslører Bloomberg.

Macron har vært åpent kritisk til von der Leyen, og det er en dårlig skjult hemmelighet at han er skeptisk til gjenvalg av henne som han selv støttet for fem år siden. Den franske presidenten har likevel holdt kortene tett til brystet, men nå sier altså informerte kilder at han lodder stemningen for Draghi.

Med mindre enn to måneder igjen til EU-valget har Macron snakket med statsministre, deriblant Italias statsminister Giorgia Meloni, om muligheten for å få en teknokratisk leder for EUs utøvende organ, som for eksempel den tidligere presidenten for Den europeiske sentralbanken, ifølge personer som er kjent med disse samtalene.

At Macron har snakket med Meloni, blir ikke offisielt stadfestet:

En talsperson fra Macrons kontor avviste å kommentere saken. En annen tjenestemann i Roma sa at Meloni ikke har diskutert en rolle for Draghi med Macron.

Det antydes også at Macron ønsker å svekke von der Leyen for selv å kunne styre henne:

Tjenestemenn i Brussel, inkludert på von der Leyens kontor, er usikre på om Macron virkelig er på utkikk etter en erstatter for toppjobben, eller om han legger press på henne som et knep for å få innrømmelser fra henne på sikt, sa personene, som snakket på betingelse av anonymitet.

Prosessen med å utpeke kommisjonspresidenten skjer i kulissene, men spillereglene tilsier at den italienske statsministeren må samtykke til en landsmann som kommisjonspresident.

For Meloni er det i så fall kinkig. Hennes parti Fratelli d’Italia (FdI) var det eneste i Italias parlament som nektet å delta i Draghis «samlingsregjering» under koronatiden, for i stedet å bli landets eneste opposisjonsparti – ikke minst mot Draghis ekstremt harde koronatiltak. Velgerne premierte Meloni med et brakvalg kort tid etterpå.

FdI-lederens politiske suksess bygger da også på at hun lenge har presentert seg som et patriotisk motstykke til den globalistiske makteliten, som Draghi mer enn noen personifiserer.

Men også for den italienske statsministeren kan det bli et praktisk spørsmål: Er det bedre å ha en hånd på Draghis ratt enn å havne på sidelinjen i EU hvis hun igjen ryker uklar med Macron, som blir sittende til 2027?

Tyskland ventes uansett å være skeptisk til at en av deres egne ikke gjenvelges når hun ønsker det selv. Det utelukker ikke at Draghi kan få en av de tre lederrollene i unionen:

Andre har antydet at Draghi kunne vurderes for jobben i Det europeiske råd, som har ansvaret for å lede møtene mellom de 27 EU-lederne.

Men von der Leyen er langt fra garantert å lykkes. Hun ble valgt med knapp margin i 2019, hun har i dag riper i lakken, og tyngdepunktet i det neste EU-parlamentet vil ligge lengre til høyre. Det kan få Tyskland til å avstå fra å insistere på sin landsmanninne, som risikerer å gjøre en dårlig figur.

Resultatet av hestehandelen om kommisjonspresidenten vil ikke bli kjent EU-toppmøtet den 17. juni, bare få dager etter en EU-valget er over.

 

Mario Draghi baner vei for superstaten EU

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.