Italias president Sergio Mattarella. Stillbilde: La Repubblica / YouTube.

Italias president Sergio Mattarella har gitt Giorgia Meloni i oppdrag å danne ny regjering i Italia, ble det kunngjort i Quirinale-palasset i Roma klokken 17.48 fredag ettermiddag.

Fratelli d’Italias (FdI) leder aksepterte oppdraget uten noe rituelt forbehold, og ventes å bli tatt i ed sammen med sine statsråder klokken 10 i morgen.

Like etter kunngjøringen offentliggjorde den påtroppende statsministeren listen over ministre.

Forza Italias (FI) nestleder Antonio Tajani, også tidligere president i EU-parlamentet, blir utenriksminister og en av to visestatsministre – et valg som sender et signal til Brussel om at det blir grenser for hvor mye den italienske regjeringen vil utfordre EU. «Jeg er rede til å jobbe med Giorgia Meloni», sier da også allerede Frankrikes president Emmanuel Macron, som ventes å avlegge et snarlig besøk i Roma.

Lega-leder Matteo Salvini blir samferdselsminister og visestatsminister. Innenriksminister blir Romas prefekt Matteo Piantedosi, som var stabssjef i departementet da Matteo Salvini var innenriksminister i regjeringen Conte.

Økonomiminister blir Giancarlo Giorgetti, en funksjon som ikke skiller seg stort fra den han har hatt i regjeringen Draghi som minister for økonomisk utvikling. Meloni gir også på den måten et hint til omverdenen om en viss kontinuitet.

Giancarlo Crosetti blir forsvarsminister og Raffaele Fitto europaminister.

Sju av 25 statsråder er kvinner, ingen av dem i de tyngste vervene – naturligvis med unntak for Meloni selv, som skriver historie som Italias første kvinnelige statsminister.

Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB.

Meloni ankom presidentpalasset i sin egen hvite Fiat 500, et stilvalg som er uvanlig ved slike anledninger, hvor det gjerne er de største limousinene som gjelder. FdI-lederen ønsker utvilsomt å signalisere en smule nøkternhet i en tid hvor mange sliter økonomisk.

Helt uten presedens er ikke en slik ankomst i en enkel doning. Tidligere statsminister Giuseppe Conte kom selv i drosje til presidenten da han fikk sitt regjeringsoppdrag i mai 2018.

Italias avtroppende statsminister Mario Draghi sier at han ikke har til hensikt å gi den nye regjeringen noen spesielle råd, og legger til at han har gjort sitt for å sikre en sømløs overgang.

Tidligere statsminister Matteo Renzi sier at han naturligvis ikke kommer til å stemme for noe tillitsvotum til regjeringen Meloni, men innser likevel at hun vil få det, og sier at han ønsker henne og statsrådene lykke til.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.