Italias president Sergio Mattarella og Mario Draghi i Frankfurt den 28. oktober 2019. Foto: Boris Roessler / Pool via AP / NTB

Italias president Sergio Mattarella har innkalt Den europeiske sentralbankens (ECB) tidligere sjef Mario Draghi til konsultasjoner i Quirinale-palasset i Roma klokken 12 onsdag, opplyser La Stampa.

Hensikten er å forsøke å stable på bena en teknokratregjering i Italia, da det ikke har lyktes å finne grunnlag for en ny regjering der Giuseppe Conte fortsetter som statsminister.

Conte gikk nylig av da tidligere statsminister Matteo Renzis parti Italia Viva (IV) trakk seg ut av regjeringskoalisjonen som var dominert av Femstjerners­bevegelsen (M5S) og Det demokratiske partiet (PD). Renzi representerte tidligere PD, men forlot partiet og dannet IV kort etter at PD og M5S dannet regjering sammen i 2019.

Det er sedvane i Italia å utnevnte teknokratregjeringer når politiske regjeringer havarerer i vanskelige tider, og presidenten håper utvilsomt at Mario Draghi skal lykkes med å samle tilstrekkelig parlamentarisk støtte.

Dersom det i stedet mislykkes, vil Mattarella bli nødt til å skrive ut nyvalg, noe han vegrer seg for, all den tid et nyvalg høyst sannsynlig ville bli vunnet av høyresiden, der de to største partiene, Lega og Fratelli d’Italia (FdI), er populistiske og EU-skeptiske.

Italia må i april legge frem en plan for investering av de kolossale midlene som EU vil stille til disposisjon for å sette ny fart i økonomien, som er hardt rammet av koronakrisen. Presidenten er svoren europeist, og vil anse tidligere ECB-sjef Draghi som spesielt godt egnet til en slik oppgave.

Draghi har gode sjanser til å lykkes med å danne regjering, gitt at Lega og FdI er de eneste store partiene med utsikter til å styrke sin posisjon i parlamentet ved et nyvalg, som de andre partiene dermed må forventes å frykte. Grunnloven krever da heller ikke noe nytt parlamentsvalg før 2023.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂