Giuseppe Conte ankommer et møte med Italias president Sergio Mattarella i Quirinale-palasset i Roma den 27. mai 2018. Foto: Den italienske presidentens pressetjeneste / Reuters / Scanpix.

 

Den politiske situasjonen i Italia tok søndag kveld en dramatisk vending: Giuseppe Conte, som sist onsdag fikk i oppdrag av president Sergio Mattarella å danne regjering, kunngjorde etter et timelangt møte med presidenten at han oppgir forsøket på å sette sammen et statsrådskollegium.

Nesten tre måneder etter parlamentsvalget i Italia står altså landet fremdeles uten en regjering.

Bakgrunnen for at Conte kaster inn håndkleet, er at Mattarella nektet å akseptere Paolo Savona i rollen som økonomiminister. Siden Lega Nord og Femstjerners­bevegelsen ikke finner seg i å bli instruert av presidenten på dette punktet, foretrekker de med andre ord å berede grunnen for nyvalg.

Corriere della Sera omtaler den resulterende situasjonen, uten historisk sidestykke, som en av de alvorligste institusjonelle krisene i republikkens historie.

Presidenten får som ventet hard kritikk av samtlige populistpartier. Femsterjerners­bevegelsens leder Luigi di Maio kaller Mattarellas opptreden uforståelig og mener den er et demokratisk problem. Hardest ut går Fratelli d’Italias partileder Giorgia Meloni, som antyder at Mattarella bør stilles for riksrett.

Paolo Gentiloni, som leder Italias forretningsministerium, roser derimot Mattarella, som forsvarer seg mot anklagene ved å si at det påhviler presidenten å sikre visse garantier for det italienske folket. Presidenten mener åpenbart at valget av Savona ville ha satt forholdet til EU og befolkningens finanser på spill.

Presidenten må nå bestemme seg for om han vil forsøke å gi regjeringsoppdraget til en annen person. La Repubblica skriver at Mattarella har innkalt Carlo Cottarelli, tidligere statsråd i Enrico Lettas regjering, i morgen – hvilket tyder på at han ønsker en teknokratregjering. Et slikt alternativ har tilsynelatende få muligheter til å lykkes, all den tid Lega og Fem Stjerner har parlamentarisk flertall. Mest sannsynlig går det derfor mot nyvalg.

Det resultatet er Mattarella neppe særlig glad for. Lega og Fem Stjerner ligger i øyeblikket an til å gjøre et enda bedre valg enn de gjorde den 4. mars. Presidenten hadde neppe regnet med at populistene ikke ville vike i denne formen for game of chicken.

For Brussel er den italienske hodepinen enn så lenge utsatt. Men kanskje kommer den enda kraftigere tilbake.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!