Paolo Savona. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

 

Giuseppe Conte, som onsdag fikk i oppdrag å danne ny regjering i Italia, er ennå ikke blitt tatt i ed av president Sergio Mattarella. Grunnen er at presidenten er perpleks over at koalisjonspartnerne vil ha Paolo Savona som økonomiminister.

Savona, en økonomiprofessor som var industriminister i Carlo Azeglio Ciampis teknokratregjering på 1990-tallet, har vært skeptisk til euroen helt siden den ble påtenkt, og har liten sans for Angela Merkel. Mattarella er åpenbart nervøs for tysk irritasjon og uro omkring fellesvalutaen.

Lega Nords leder Matteo Salvini reagerer med sinne på presidentens sandpåstrøing, noe Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio støtter ham i. Salvini signaliserer at han er rede til å oppgi regjeringsprosjektet og avvente et nyvalg.

Lega-lederen har merket seg at tyske aviser i disse dager har omtalt Italia som et land av latsabber og snyltere. Og så skal vi velge en økonomiminister som tyskerne liker? Nei takk, sier Salvini.

Det gjenstår å se om Mattarella vil insistere på sitt veto mot Savona, som er en høyst uvanlig innblanding i sammensetningen av statsrådskollegiet.

Det pågår altså en nervekrig mellom presidenten og populistkoalisjonen, og det er ikke lett å se for seg hva utgangen blir. Kanskje Savona trekker seg for ikke å sette regjeringsprosjektet i fare, med mindre Salvini og Di Maio vil sette hardt mot hardt.

Uroen omkring regjeringsdannelsen har sendt rentedifferansen mellom italienske og tyske statspapirer litt over to prosent, hvilket er et signal om usikre markeder, men som ennå ikke kan sies å ha gitt dramatiske utslag. Det ville bli ubehagelig for Italia å refinansiere med denne renten nå, men nivået var like høyt for bare ett år siden:


Figur: Il Sole 24 Ore

Man er utvilsomt svært nervøse i Brussel nå. Om regjeringsprosjektet ender med å ryke i denne omgang, kan et nyvalg til høsten tenkes å gi populistpartiene et enda mer solid folkelig mandat. Konfrontasjonen kommer før eller senere.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!