Nytt

Italias statsminister Giuseppe Conte. Foto: Massimo Percossi / EPA / Scanpix.

Italias president Sergio Mattarella er i disse timer i ferd med å avslutte runde nummer to i de politiske sonderingene med sikte på å avklare om det finnes et regjeringsalternativ, og i øyeblikket ser det ut til at Femstjerners­bevegelsen (M5S) og Det demokratiske partiet (PD) nærmer seg enighet om å danne en ny regjering under ledelse av Giuseppe Conte.

Interne konflikter mellom disse to partiene, som i utgangspunktet ikke tåler trynet på hverandre, kan i prinsipp få prosjektet til å havarere når som helst. Men begge parter er forent i ønsket om å slippe et nyvalg som vanskelig kan unngå å gi stor fremgang for Lega og Matteo Salvini, for i stedet å utmanøvrere Salvini for en stund.

Den største trusselen mot prosjektet kan således komme fra grunnplanet hos Fem stjerner. Partiet er nemlig en svoren tilhenger av direkte demokrati, noe det selv praktiserer med elektroniske avstemninger blant M5S-medlemmene på den såkalte Rousseau-plattformen.

Corriere della Sera opplyser onsdag at M5S har kunngjort at partiets medlemmer vil bli bedt om å ta stilling til regjeringsprosjektet.

Dersom denne avstemningen skulle ende med et nei til Conte II, er nyvalg bortimot uunngåelig.

President Mattarella har sagt at han vil ha et troverdig regjeringsalternativ for ikke å skrive ut nyvalg, og at han ikke vil vente særlig mye lenger.

Selv om fristen han har satt onsdag kveld utvilsomt kan tøyes noe i tråd med italiensk sedvane, vil vi likevel nokså raskt få svar på om Mattarella tar sikte på nyvalg eller ny regjering.

Dersom Fem stjerner ikke får lagt ut regjeringsprosjektet til denne formen for uravstemning før presidenten bestemmer seg for å gi regjeringsoppdraget til Conte, noe som kan skje allerede i morgen, kan man således havne i den nokså unike situasjon at Conte aksepterer oppdraget med forbehold om hva Fem stjerners medlemmer bestemmer seg for.

Fra PD kommer det allerede signaler om at denne fremgangsmåten er uakseptabel, skriver La Repubblica. Men det er flere skjær i sjøen før den nye regjeringskoalisjonen er i havn.

For enighet om en politisk plattform er heller ikke automatisk. Om Conte påtar seg oppdraget, kan det således ta tid før program og statsrådsliste er klar. I fjor tok det som kjent over en uke, og underveis gav Conte opp på første forsøk, innen han lyktes noen dager senere.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her