Sakset/Fra hofta

Giuseppe Conte taler til Senatet i Roma i nærvær av Matteo Salvini den 20. august 2019. Foto: Yara Nardi / Reuters / Scanpix.

Italias avtroppende statsminister Giuseppe Conte kritiserte i sin tale til Senatet tirsdag ettermiddag Lega-leder og innenriksminister Matteo Salvini for å ha gitt sine personlige interesser forrang, samt for manglende institusjonell følsomhet og konstitusjonell kultur, skriver Corriere della Sera.

«Denne regjeringen tar slutt her», sa Conte.

Han minnet om beslutningen Salvini fattet den 8. august om mistillit til regjeringen, og understreket at denne gesten var «spesielt alvorlig», både fordi den avbrøt arbeidet til en regjering «som har oppnådd mange resultater på ett år» og fordi den har fått «prosjektet for forandring som kom ut av stemmeurnene den 4. mars», opp i røyk. «Lega-lederen», understreket Conte, «har brutt regjeringskontrakten som han selv hadde undertegnet».

Den avtroppende statsministeren sa seg også kritisk til at regjeringskrisen ble utløst midt i ferien, og dertil i en delikat periode hva angår såvel Italias finanser som forholdet til EU.

«Det var uansvarlig å utløse denne regjeringskrisen», tordnet han.

I en replikkrunde etter Contes tale tok Matteo Salvini ordet og sa at

«jeg ville ha gjort alt sammen om igjen, for jeg er en fri mann som ikke er redd for folkets dom».

Med Contes avgang havner regien i hendene på Italias president Sergio Mattarella, som kan velge å oppløse parlamentet forholdsvis raskt, for dermed å utløse et nyvalg til høsten, eller først se om det lar seg gjøre å danne et nytt parlamentarisk flertall.

Gitt presidentens egne politiske sympatier er det sannsynlig at han drøyer med å oppløse parlamentet. Det eneste realistiske alternativet til dagens regjering er i så fall en koalisjon mellom Fem stjerner og Det demokratiske partiet (PD). Ingen av partene ville være happy med det, men det er en viss sjanse for at de vil svelge ubehaget for å unngå at Lega skaffer seg større parlamentarisk makt i et nyvalg.

Det store spørsmålet i forbindelse med et eventuelt nyvalg er hvor mye politisk kapital Salvini har brent opp med sin fremgangsmåte. Meningsmålinger viser at Conte nå er mer populær enn Lega-lederen. Mange italienere vil gi Conte rett i kritikken av Salvini, som fremstår en smule svekket.

Sannsynligheten for at Salvini lykkes med maktspillet han har satt i gang, er likevel stor, gitt de gode meningsmålingene og det ikke altfor hjertelige klimaet mellom PD og Fem stjerner, men risikoen for at det havarerer er likevel høyere enn komfortabelt for ham.

Salvini driver altså høyt og ikke altfor ryddig spill, men italienere lar seg ikke nødvendigvis skandalisere så overvettes mye av det. De har sett det meste før, og har i det store og hele et lite moralistisk forhold til politikken, som man nærmest tar for gitt er nokså skitten.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her