Kommentar

Matteo Salvini i Senatet i Roma 7. august 2019. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

For å få fortgang i den italienske regjeringskrisen som Lega ønsker seg med sikte på nyvalg til høsten, har innenriksminister Matteo Salvini varslet et mistillitsforslag mot statsminister Giuseppe Conte.

Spørsmålet som melder seg, er hvor gode sjanser Salvini har til å lykkes med det maktspillet han nå har satt i gang. Lega-lederen står overfor to viktige hindre, der det ene griper inn i det andre.

Det første hinderet består i at fremdriften i prosessen med å kjøre regjeringen i senk avhenger av andre enn ham selv, og noen av disse andre vil ha interesse av å hale ut tiden. Det er sommerferie i parlamentet i øyeblikket, men presidentene og de parlamentariske lederne i begge kamre, Senatet og Deputertkammeret, skal møtes mandag med sikte på å avklare situasjonen.

Dersom behandlingen av mistillitsforslaget treneres en uke eller to, kan det komme et nytt hinder: Et alternativt flertall til koalisjonen Lega–Fem stjerner kan oppstå under sonderinger i parlamentet.

Det mest opplagte alternativet er at Fem stjerner går til venstre, hvor de i teorien kan danne en flertallskoalisjon sammen med Det demokratiske partiet (PD), eller de to kan gi sin felles tillit til en teknokratregjering.

Et slikt samarbeid ville være minst like problematisk og stormfullt som samarbeidet med Lega har vært, men det ville likevel tjene til å utsette det nyvalget Lega nå ønsker seg på grunn av den enorme oppslutningen på meningsmålingene.

Dersom PD og Fem stjerner er rede til å danne regjering eller parlamentarisk grunnlag sammen, vil ikke Italias president Sergio Mattarella, en globalist som utvilsomt frykter et godt valg for Lega, se noen grunn til å oppløse parlamentet, noe han er den eneste som kan gjøre. Uten et nyvalg, som presidenten altså kan forhindre, ville Lega forbli nest størst i parlamentet så lenge en annen regjering ville vare.

Etter grunnloven trenger ikke nytt parlamentsvalg å avholdes før 2023, altså fem år etter valget i 2018. Hvor lenge ville PD og Fem stjerner holde ut et redselsfullt politisk ekteskap i håp om at oppslutningen om Lega er en boble som før eller senere kan briste?

Dette scenariet er så opplagt at en dreven politisk spiller som Matteo Salvini selvsagt ikke har oversett det. Salvini har tvert imot tenkt høyt om det allerede. Man må spørre seg om han egentlig ikke frykter et slikt alternativ for en stakket stund, sånn at han kan drive opposisjonspolitikk mens en annen regjering steker i sitt eget fett så lenge den varer.

For de andre partiene kan situasjonen fremstå som et valg mellom pest og kolera. Men i den uoversiktlige situasjonen som kan oppstå, vil maktspillet kunne by på overraskelser. EU frykter en koalisjon mellom Lega og FdI enda mer enn dagens regjering. Roma har da også sett mange skitne maktkamper helt siden antikken og frem til vår tid.

Det er ikke desto mindre sannsynlig at Salvini klarer å ta makten i Machiavellis hjemland til høsten, og det vil i så fall bli en stor triumf for nasjonalpopulismen i Europa. Men veien frem til statsministerstolen er ikke så enkel som han kunne ønske, og ingenting skal tas for gitt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Forhåndbestill Sir Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!