Marine Le Pen deltar i et møte med det estiske nasjonalkonservative partiet EKRE i Tallinn den 14. mai 2019. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix.

Forventningene til EU-valget i slutten av mai preges av én visshet og ett stort spørsmål. Sikkert er det at de nasjonalpopulistiske partiene sett under ett vil gjøre stor fremgang. Det store spørsmålet er hvilke former for politisk samarbeid vi vil se etterpå.

Vil det oppstå en allianse mellom de to tradisjonelt dominerende blokkene i EU-parlamentet, det europeiske folkepartiet (EPP) og de europeiske sosialdemokratene (ESP), med sikte på å unngå at nasjonalpopulistene får innflytelse? Eller vil det oppstå samarbeid mellom nasjonalpopulistene og den gamle sentrum-høyresiden?

Det viktigste er at EPP og ESP, som altså representerer den gamle politiske klassen, ikke beholder sitt jerngrep over unionen, sier Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen i et intervju med Corriere della Sera.

Mange på den nye høyresiden tror at noe slikt lettere kan oppnås hvis de forener sine krefter, slik også Steve Bannon arbeider for med sitt The Movement. Her er det mye frem og tilbake med hvem som vil samarbeide med hvem.

De respektive partiene til to dominerende skikkelser som Matteo Salvini og Marine Le Pen tilhører for eksempel hver sin gruppe på EU-nivå. Dette er imidlertid ikke til hinder for at de to førstkommende lørdag skal figurere sammen under et politisk arrangement i Milano.

Corriere della Sera: På hvilke punkter er enigheten størst med Salvini?

Marine Le Pen: Vi deler det synet han har på et Europa som baserer seg på suvereniteten, folkenes rett til selvbestemmelse og det frivillige samarbeidet. Og vi tror at Europa kan bygges uten tvang, press og permanente trusler.

RN og Lega vil begge bekjempe de politiske kreftene i EU som ønsker mer innvandring, sier Le Pen:

EU er en giftig pådriver på masseinnvandring, og Frontex er en aktør som ønsker velkommen, ledsager og fordeler. Når det gjelder EU-kommisjonen, vil den hverken stanse eller regulere innvandringen, men snarere øke den, noe EU-kommissærene også sier selv.

For RN-lederen handler det om at unionen velter byrdene over på medlemslandene, og det vil hun ikke ha noe av:

Hvorfor skal de europeiske landene gis ansvaret for den fiaskoen av en migrasjonspolitikk som er bestemt og påtvunget av EU? Vår posisjon er klar: Innvandringen må opphøre. Migrantene som ikke har skaffet seg retten til å oppholde seg i vårt land, må sendes tilbake til hjemlandene.

Le Pen deler Steve Bannons drøm om å skape en supergruppe av nasjonalstatens forsvarere.

Alle som deler dette synet, er velkomne. AfD i Tyskland, ungarerne, men også våre danske og finske venner. Dette er det reelle alternativet som vi arbeider for sammen med Salvini.

Kommer Orbán til å forlate EPP?

Fidesz er blitt suspendert fra EPP, og har en fot utenfor. Mange partier i den gruppen, også tyskerne som leder den, tar til orde for eksklusjon. Det er ikke opp til meg å fortelle Orbán hva han skal gjøre, men å dømme etter standpunktene hos den ungarske regjeringen, virker det opplagt på meg at disse er fullstendig uforenlige med prinsippene som fremmes av EPP, som baserer seg på mer føderalisme ved overføring av suverenitet og felles regjering.

Avisen nevner fremveksten av antisemittismen i Frankrike, og Le Pen er ikke sen med å henge bjella på katten:

Den viktigste faktoren er den islamistiske ideologien, som blomstrer med støtte fra politiske krefter på venstresiden og den ekstreme venstresiden. Det er ved å rykke opp den islamske fundamentalismen at man bekjemper antisemittismen effektivt.

Le Pen har liten sans for dem som beskylder Lega for å lefle med nyfascismen:

Jeg kjenner Matteo Salvini personlig, og jeg anser disse angrepene som særskilt injurierende. Det er skremselsmetodene benyttet av dem som føler at de er i ferd med å miste makten, og som er rede til å gjøre alt for å beholde den.

Flere EU-lands interesse for det såkalte silkeveiprosjektet til Kina anser Le Pen for å vise en svikt hos unionen selv:

Avtalen er et perfekt eksempel på EUs manglende evne til å sette i gang store prosjekter. I dag vender europeiske land seg til Kina for å finansiere sin egen infrastruktur fordi EU enten ikke gjør det eller tilbyr uakseptable finansielle betingelser.

Nasjonenes forsvarere har historiens vind i ryggen, mener Le Pen. Om halvannen uke får vi en pekepinn om hvor sterkt den blåser.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.