Fra det politiske arrangementet foran domkirken i Milano den 18. mai 2019. Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Scanpix.

Nasjonalpopulistiske politikere fra tolv europeiske land deltok lørdag i et kjempemessig politisk møte som det italienske regjeringspartiet Lega holdt i sentrum av Milano, i det som blir tolket som et forsøk på å samle deres politiske krefter til EU-valget og tiden etterpå.

Arrangementet i Milano begynte ved Porta Venezia, hvor det startet et opptog som endte på plassen foran domkirken midt i den norditalienske metropolen. 200 busser med tilhengere av Lega var kommet til byen fra hele Italia, melder Rai News. Også fra andre land kom det tilreisende, fremfor alt tilhengere av franske Rassemblement National (RN).

Av Lega-leder Matteo Salvinis mest prominente gjester var Marine Le Pen og Geert Wilders, og de holdt alle sammen appeller på et podium foran domkirken som også ble vist på storskjermer.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Scanpix.

Andre tilstedeværende utenlandsgjester var blant andre Jörg Meuthen fra Alternative für Deutschland (AfD), den østerrikske EU-parlamentarikeren Georg Mayer (FPÖ), Dansk Folkepartis Anders Vistisen, Gerolf Annemans fra belgiske Vlaams Belang, Jaak Madison fra det estiske partiet EKRE, Laura Huhtasaari fra Sannfinnene og Tomio Okamura som leder det tsjekkiske partiet for frihet og direkte demokrati.

Geert Wilders fremhevet Matteo Salvini som et eksempel for andre, og frontet kjente hjertesaker fra talerstolen:

«Vi må forsvare nasjonalstatene våre, kreve mer nasjonal suverenitet og ta ansvar for våre egne land. Det må bli slutt på diktater fra EUs superstat, slutt på innvandringen og slutt på islam.»

Marine Le Pen, som blant annet kritiserte EUs oligarki og det hun kalte vill globalisering, mente at sammenkomsten i Milano var et historisk øyeblikk:

«Dette er et øyeblikk vi har ventet lenge på, og som endelig blir virkelighet under Italias himmel – et øyeblikk hvor vi sammen gir hele Europa et motstandens, håpets og gjenerobringens tegn.»

Salvini, som mente at EU er okkupert av Brussel, langet ut mot den gamle politiske klassen:

«Det er ikke ytre høyre som er samlet her, men en politikk for fornuften. Ekstremistene er de som har regjert Europe i tjue år.»

Ifølge Il Messaggero sa Salvini at han vil forandre Europa fra topp til tå.

Østerrikeren Georg Mayer spurte om vi ønsker én europeisk kultur eller om det ikke er best å beholde mangfoldet, for slik å gjøre en europeisk multikultur til noe han ønsker å forsvare:

«Det behøves et Europa som kjemper for friheten og demokratiet. Vi er Europas reformatorer, ikke dets ødeleggere. Og vi er fremtiden.»

Anders Vistisen sluttet seg til hyllesten av Salvini:

«Det er på tide å følge Salvinis lederskap og oppgi denne absurde migrasjonspolitikken.» […] «Vi trenger trygge grenser og vi må sende migrantene tilbake, ikke integrere dem. Nasjonene må være tydelige og gjøre det som er nødvendig. Takk til Matteo Salvini for å ha brakt en smule sunn fornuft tilbake til Europa for å hjelpe oss til endelig å bli kvitte Macron og Juncker og alle disse andre EU-lederne. Sammen kan vi klare det.»

Salvini erklærte at det var hundre tusen mennesker tilstede, mens venstreorienterte La Repubblica benytter uttrykket titusenvis.

Plassen foran domkirken i Milano var gjenstand for streng politibevoktning og sikkerhetskontroll med metalldetektorer, opplyser Roma-avisen, som siterer Salvini på at EUs politiske elite har sveket Europa og bygget et nytt på «finans og ukontrollert innvandring».

Arrangementet ble også møtt med motdemonstrasjoner, som Salvini kommenterte på denne måten:

«Det finnes utvilsomt et klima av intoleranse på min og Legas bekostning. Det er jeg som blir angrepet. Det kastes stein mot Legas partikontorer, og jeg mottar trusler.»

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂