Nytt

«Stopp invasjonen» var hovedparolen da omlag 40.000 personer, herunder en rekke tilreisende, holdt en demonstrasjon mot ulovlig innvandring til Italia i Milano på lørdag.

Et opptog gikk gjennom sentrum av landets økonomiske hovedstad og folkerikeste sammenhengende byområde, innen folkemengden fylte plassen foran domkirken, hvor Matteo Salvini – generalsekretær for Liga Nord, som var representert med mange sentrale folk – holdt en appell.

«På tirsdag skal jeg sammen med Marine Le Pen be om at Schengen-avtalen suspenderes og at grensekontrollene gjenopprettes», sa Salvini. «Vi demonstrerer – spesifiserte han – mot den ulovlige innvandringen. Vi vil ikke ha ulovlige innvandrere. På denne plassen befinner det seg både italienere og lovlige innvandrere.»

Andre paroler lød «Italienerne først», «De invaderer oss, og vi betaler», «Nei til moskeer», «Færre innvandrere = færre sykdommer» og «Vi vil sette egne barn til verden, og ikke importere ulovlige».

demo-milano

Opptoget startet ved Porta Venezia, som er et samlingssted for migranter som kommer til Milano. Her ble det ropt «den som ikke hopper nå, er illegal» eller «muslim». Tildragelsen var i det hele tatt preget av den smule vulgaritet samt det svermeri for offermentaliteten og det autoritære som er blitt Liga Nords varemerke.

Salvini fortalte om et nylig møte med Putin, og sa at statsminister Matteo Renzi – i likhet med innenriksminister Alfano omtalt som «sviker» – var blitt innsatt av bankene og finansfolkene for å selge unna det som er igjen av italiensk industri. Noen paroler lød «Hvis jeg får ebola, skal jeg smitte Napolitano» (Italias president) eller andre sentrale politikere.

Innvandring ble altså ikke eneste tema for arrangementet. Man benyttet også anledningen til å ta til motmæle mot moskeer, eller mot dem som vil innføre homofile ekteskap i Italia. Det var vel ikke til å unngå at mange tilknyttet fascistbevegelsene Casa Pound og Forza Nuova dukket opp med bannere og paroler. En demonstrant intervjuet av Corriere della Sera mente at politikerne burde få «en bombe i ræva».

Til tross for alle disse elementene som utvilsomt virker svært fremmedgjørende på mer moderate motstandere av masseinnvandringen, var oppmøtet altså formidabelt. Til motdemonstrasjonen som under parolen «Stopp Liga Nord» ble arrangert av venstresiden, med tilslutning fra flere slørkledde muslimske kvinner, møtte det opp 3.000 personer – mindre enn en tiendedel. Politiet holdt de to gruppene på avstand, og det kom ikke til sammenstøt – fyrverkeri ble dog avfyrt.

 

Lega e CasaPound, in tanti in piazza – Salvini: «Sospendere Schengen»