Matteo Salvini, Giorgia Meloni og Silvio Berlusconi. Stillbilde: Le notizie del giorno / YouTube.

 

De tre største partiene på den italienske høyresiden har søndag fått stablet på bena en valgallianse med felles kandidater, som tar sikte på å danne koalisjonsregjering etter parlamentsvalget den 4. mars.

Det var etter et fire timer langt møte mellom tre partienes respektive ledere – Silvio Berlusconi fra Forza Italia (FI), Matteo Salvini fra Lega Nord og Giorgia Meloni fra Fratelli d’Italia (FdI) – at alliansen ble kunngjort sammen med skissen til et valgprogram.

Under møtet, som fant sted ved Berlusconis villa i Arcore utenfor Milano, kom man også til enighet om å inkludere det knøttlille partiet Quarto Polo i alliansen.

Om programmet skriver La Repubblica at alliansen tar sikte på

lavere skatter, mindre byråkrati, færre EU-restriksjoner, mer støtte til trengende, bedre sikkerhet for alle, reform av rettsvesenet, innføring av flat skatt, vern om italienske bedrifter og Made in Italy, en storslagen plan for støtte til barnefødsler og kontroll med innvandringen.

Alliansen tar også sikte på å omgjøre reformer av pensjonssystemet som ble innført av Mario Montis regjering under finanskrisen. I henhold til planene skal ingen pensjoner være lavere enn ett tusen euro.

Programmet avspeiler migrasjonstrettheten og en viss tiltagende EU-skepsis i Italia, og kan ha gode sjanser til å treffe tidsånden. Kan en slik koalisjon kunne håpe på å få et parlamentarisk flertall i ryggen? Meningsmålingene tyder på at det er et stykke dit, men i valgkampen kan mye skje.

Sentrale spørsmål er hvordan valgløftene er tenkt finansiert, og hvem som skal stille som statsministerkandidat. Berlusconi er fradømt retten til offentlige verv frem til 2019, Matteo Salvini er trolig for splittende for mange av de moderate konservative, og Giorgia Melonis parti er for lite til å gjøre krav på statsministerposten.

En mulig statsministerkandidat er Lombardia-regionens guvernør Roberto Maroni fra Lega Nord, som overraskende har trukket seg fra kampen om gjenvalg til vervet – angivelig av «personlige grunner». Men kanskje den virkelige grunnen er at han vil fristilles til denne mye større oppgaven? Maroni har tidligere vært en sober og allment respektert innenriksminister i to av Berlusconis tidligere regjeringer, og kan fungere godt som en motvekt til alliansens mer populistiske deler.

Om denne høyrealliansen virkelig skulle klare å vinne valget, handler det om alle tiders comeback for Berlusconi, som nå er 81 år. Berlusconi har mye til felles med Trump, og venstresiden er for nedadgående over hele Vesten. Kanskje hans tid er moden først nå. Virkeligheten ville i så fall trekke litt av en kanin opp av hatten.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!