Giorgia Meloni, som er i ferd med å bli Italias nye statsminister, havnet nylig i en konflikt med Silvio Berlusconi. Men Meloni gikk seirende ut i sitt første, viktige slag.

Dette skriver Nicholas Farell om i The Spectator.

I en avgjørende seier har Meloni tvunget Berlusconi, tidligere statsministeren fire ganger, til utvetydig å innrømme at hun – ikke han – er sjefen for høyrekoalisjonen som vant et så stort flertall ved stortingsvalget forrige måned.

Selv om Berlusconi er 86 år gammel, og ser ut som en modell lagd av voks som på en eller annen merkelig grunn fortsatt holder seg i live, er han i bunn og grunn en klassisk italiensk «macho»-mann. Det er derfor vanskelig, eller umulig, for ham å ta ordrer fra en kvinne.

Konflikten startet med at Meloni nektet å gi en av Berlusconis favoritter, den glamorøse Licia Ronzulli, et viktig sete i den nye regjeringen som utformes i disse dager.

Sist torsdag, i et trekk designet for å utpresse Meloni til å underkaste seg, beordret han senatorene sine til å stemme mot hennes kandidat til senatpresident ved det første møtet i det nye parlamentet. Berlusconi kalte da ugalant nok Meloni for «nedlatende, mobbende, arrogant og støtende».

Meloni følte seg ikke presset, og svarte kaldt:

– Det er én ting som mangler: Jeg kan ikke utpresses.

Deretter stilte enkelte senatorer fra opposisjonen opp på Meloni-laget, og stemte på hennes utpekte kandidat for rollen som senatets president.

Giorgia Meloni forsøkes delegitimert før hun er valgt

Italienske talkshows utnyttet allikevel konflikten med glede, og kanskje med et håp om at den høyreorienterte koalisjonen skulle rakne før de kom i gang.

Men på mandag måtte de håpefulle gi opp. Da stilte Berlusconi opp i hovedkvarteret til Melonis Fratelli d’Italia for å vise ydmykhet.

Normalt møter Berlusconi folk i en av palassaktige villaer – ikke omvendt.

Symbolikken er åpenbar. Da Berlusconi i 2008 utnevnte Meloni til den yngste statsråden i italiensk historie – hun var 31 år gammel – pleide han å kalle henne for La Piccolina (den lille).

Men i dag er Meloni 45 år gammel, og en tøff, voksen dame som ikke lar seg vippe av pinnen så enkelt. Selvsagt trenger Meloni Berlusconi og hans parti. Men det hersker ingen tvil om hvem som er sjefen.

Fratelli d’Italia fikk etter valget 118 plasser i parlamentet og 66 senatorer. Berlusconis parti Forza Italia fikk 45/18. Den tredje parten på høyresiden er Matteo Salvinis parti Lega Nord. De fikk 65/29.

Ukraina

«Berlusconis nederlag er totalt», skrev kommentatoren Tommaso Ciriaco i La Repubblica.

Men den store testen for høyrealliansen vil være holdningen til Ukraina-krigen.

Meloni er en mer robust tilhenger av våpenstøtte til Ukraina og sanksjoner mot Russland enn både Emanuel Macron eller Olaf Scholz. Hun er trolig den sterkeste støttespilleren blant ledere i eurosonen, inkludert Nato og USA. Likevel er begge koalisjonspartnerne hennes, Berlusconi og Salvini, mildt sagt vinglete.

Berlusconi har i flere år vært en business-partner av Putin, og har i tillegg mottatt en enorm seng i gave fra den russiske presidenten.

Kort før valget fortalte Berlusconi i en TV-sending at Putin ble presset inn i invasjonen av det russiske folket, hans parti og hans ministre som bare ønsket å erstatte Volodymyr Zelensky med «anstendige mennesker» ved hjelp av den «spesielle operasjonen» som eskalerte først da Vesten begynte å sende våpen til Ukraina.

Da presset ble stort nok, gikk både Salvini og Berlusconi inn for våpenstøtte til Ukraina. Allikevel forsvinner ikke mistanken.

Tirsdag, dagen etter at Berlusconi besøkte Meloni, fortalte han tilsynelatende et privat møte med Forza Italia-parlamentarikere at han hadde gjenopprettet forholdet til Putin som hadde sendt ham 20 flasker vodka til bursdagen hans 29. september – fire dager etter valget – med ‘et veldig søtt brev’.

Berlusconi skal ha takket for gaven ved å sende Putin noen flasker av Lambrusco.

Meloni krever dog at både Berlusconi og Salvini støtter hennes linje når det gjelder Ukraina, og hennes makt er stor nok, og «den lille» er tøff nok.

Men det er uansett ingen tvil om at Ukraina-krigen kan bli en av de største utfordringene for hennes kommende regjering.

Giorgia Meloni shows Silvio Berlusconi who’s boss

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.