Foto: Antonio Calanni / AP / NTB.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er død 86 år gammel, melder italienske medier.

Berlusconi, som opprinnelig var forretningsmann, fremfor alt i mediebransjen og byggebransjen, gikk inn i politikken etter de store korrupsjonssakene i Italia tidlig på 1990-tallet, som reduserte det tidligere kristelig-demokratiske partiet til nesten ingenting, og med partiet Forza Italia (FI) dannet han sin første av i alt fire regjeringer etter parlamentsvalget i 1994, som fikk kort varighet.

Med i alt tre valgseire var han siden statsminister i tidsrommet juni 2001 til mai 2006, og deretter fra mai 2009 til november 2011, da Italia var truet av en alvorlig kredittkrise, som opphørte idet han ble erstattet av den eurofile teknokraten Mario Monti. Med det er han den lengstsittende statsministeren i Italia etter andre verdenskrig.

Berlusconis tid som toppolitiker ble preget av en uvanlig fiendtlig motstand fra politiske motstandere i inn- og utland, også i det italienske rettsapparatet, som han kalte «en kreftsvulst for landet». Foruten anklager om misbruk av mediemakt, ble han gjenstand for mer enn tjue rettssaker, der de to mest kjente gjelder anklager om skatteunndragelser, som ble han dømt for, og om seksuell omgang med en mindreårig prostituert, der han ble frifunnet.

Den tidligere statsministeren ble fradømt retten til offentlige verv en tid, men gjorde siden comeback som senator etter parlamentsvalget i 2022, der en koalisjon bestående av Fratelli d’Italia, Forza Italia og Lega gikk seirende ut.

Berlusconi utnevnte aldri noen reell «kronprins» i Forza Italia, og det er et åpent spørsmål hva som skjer med partiet nå som han er borte. Men han lyktes i å bygge en ny, samlet høyreside etter kristelig-demokratenes fall, der Giorgia Meloni, en av hans tidligere statsråder, nå har overtatt stafettpinnen som lederskikkelse.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.