Italias to visestatsministre, Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio og Lega-leder Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Ifølge en analyse fra Istituto Cattaneo, en politisk tenketank i Bologna, som baserer seg på en studie av en rekke meningsmålinger, ligger de EU-skeptiske partiene i Italia an til å erobre 53 av landets 76 mandater i EU-parlamentet ved EU-valgene i mai.

Det melder det italienske nyhetsbyrået ANSA, som har offentliggjort følgende estimat av antall mandater for de fem italienske partiene som ventes å bli representert i EU-parlamentet, med antall nåværende mandater i parentes:

Lega: 28 (5)
Fem stjerner: 22 (17)
PD: 15 (32)
Forza Italia: 8 (13)
Fratelli d’Italia: 3 (1)

Analysen, som også er omtalt på nettstedet Quotidiano.net tilhørende regionavisene Il Giorno, Il Resto del Carlino og La Nazione, viser en forventet oppslutning for Lega på 36,8 prosent, hvilket er himmelhøyt over de drøye 17 prosent som partiet fikk ved parlamentsvalget i Italia i fjor.

Femstjerners­bevegelsen, som ble største parti ved parlamentsvalget med 32 prosent, har tapt noe oppslutning, men ligger likevel an til å få 28,9 prosents oppslutning ved EU-valget, og det vil gi fem flere mandater i EU-parlamentet enn før.

Det eurofile demokratiske partiet (PD), det største partiet på venstresiden, og det eneste av venstrepartiene som ligger an til å komme over sperregrensen, ligger derimot an til mer enn en halvering av sin gruppe. Det andre eurofile partiet, Forza Italia, ventes også å få redusert sin gruppe, mens det suverenistiske Fratelli d’Italia kan gå fra én til tre representanter.

De tre EU-skeptiske partiene kan altså gjøre et byks fra i alt 23 til 53 representanter, mens de to eurofile faller fra 45 til 23 – hvilket må sies å være et politisk jordskjelv.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.